logo

Хора пътуват стотици километри, за да зърнат Синьото око на Албания

Хора пътуват стотици километри, за да зърнат Синьото око на Албания

Достигаща неизвестни дълбини, тази синя „дупка“ се захранва от подводен извор

Сири Калтер – дълбок подводен кладенец, известен като Синьото око или „синята дупка“, спира дъха с вида си.

Достигаща неизвестни дълбини, тази синя „дупка“ в албанския окръг Делвина се захранва от подводен извор. Туристите пристигат от стотици километри, за да зърнат тази природна прелест.

Пет СПА места в България, където може да се поглезите по време на пандемията

Името ѝ означава „Синьо око“ и, когато погледнете в него, сякаш сте омагьосани.

Изворът е уникален заради начина, по който изглежда – сякаш вътре има дълбока синя сапфирена „дупка“ под повърхността на по-спокойната и светлосиня вода. Такава цветова гама по принцип се наблюдава в извори със солена вода, информира Atlas Obscura.

Водолази са се гмуркали вътре, но са стигали само до 50 метра дълбочина. Истинската дълбочина на кладенеца все още не е известна.

Този забележителен природен феномен се намира на 25 км от Саранда. Синьото око се намира в национален парк, в близост до село Мусина, на 117 метра надморска височина. Изворът е един от 18-те такива, пробили до повърхността от дълбоките земни недра.

Картина от сътворението на света: Долината на гейзерите в Камчатка

Синьото око е най-големият извор в Албания и най-големият източник на прясна вода. Въпреки че някои го смятат за бездънно, плуването и гмуркането там са позволени. Малцина се престрашават да се възползват, тъй като водата е с температура едва 10 градуса, а и налягането е много голямо.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай