Кой български град в превод означава "горчива вода"

Кой български град в превод означава "горчива вода"

Той се намира на границата между област Хасково и област Стара Загора

Днес ще ви представим историята на един български град. За неговото име има много спорове какво точно означава, но днес ще ви покажем няколко различни хипотези. Какво трябва да знаем за това специално място в нашата родина?

Историята на град Меричлери

Градът се намира на границата между област Хасково и област Стара Загора. Населението му към лятото на 2023 година е под 1700 души. Въпреки това, мястото е било заселено от дълбока древност. Намерени са останки от тракийско селище, което по-късно се е превърнало в римско.

Познати са монети от времето на Филип и Александър Македонски. Предполага се, че вече като част от Римската империя, селището е играло важна роля като част от град Пизар Пизос. Това е римски град, който е основан от император Септимий Севар и от когото все още има запазени останки – например римски мост украсен с лъвски глави.

Как е името на най-северния град в България

Откъде идва името на Меричлери

Официлно се смята, че съществува от 1373 година. По отношение на неговoте име има страшно много спорове, затова ще предложим най-известните му тълкувания:

Легенда гласи, че английската княгиня Мери се излекувала с минералната вода от селището и оставила името си. Това е може би най-малко вероятната хипотеза, тъй като никой не може да определи коя точно е тази британска аристократка.

Втората хипотеза е свързана с много пасища в региона. Знаете, че пасищата се наричат още “мери”, така буквално преведено би трябвало да означава селището с многото пасища.

Някои свързват името с минаващата наблизо река Марица. Турското наименование на реката е “Мерич”.

В кой български град се намира Статуята на Свободата

Приетото обяснение е свързано със следния превод от арабски и турски. “Мер” се превежда като горчиво, “ич” е пия, а “лери” е минало причастие на турски. Това се обвързва с намиращите се около селището минерални извори, за които се знае от дълги години, че водата от тях има особено горчив вкус. По този начин се приема, че в превод името на селището означава “горчива вода”.

Меричлери – рай за овцевъдите

За Меричлери се знае, че е било едно от най-големите български села в края на XIX век. Причината за това са благоприятните условия за животновъдство в региона. Тук се заселват много овчари заради минералните извори, солите от които се смята, че увеличавали млекодобива от овцете. Данните след Освобождението показват, че е имало повече от 1500 жители.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

Кирт

Кирт 16.11.2023 9:40

Случайно да предположите, че идва от думата мерия, което означава пасище??? За останалата част надникнете в речника на старобългарските думи преди да вадите версии от чужди езици.

jamhet

jamhet 21.11.2023 18:43

Не пишете изсмукани от пръстите тъпотии! Меричлери означава на турски просто маричани, т. е. това са жителите на градчето, което се намира на река Марица....