В кой български град се намира Статуята на Свободата

В кой български град се намира Статуята на Свободата

Идеята за неговото построяване датира още веднага след Освобождението

Всички сме чували за известната Статуя на Свободата в САЩ. Но колко от нас знаят, че имаме подобен монумент и в България. Той се намира на площад Свобода и е една от емблемите на града. Това е град Русе и неговата Статутя на Свободата, известна още и като Паметник на свободата.

Каква е историята на Статуята на Свободата

Идеята за неговото построяване датира още веднага след Освобождението. Тя се подема от русенци, участвали в националноосвободителните борби. Така се стига до всенарадно събиране на средства, не само в Русе, и на 6 септември 1890 година се стига до началото на строежа. Паметникът е трябвало да стои далеч от центъра на града – по това време – но при новия градоустройствен план, то попада в самия център на града, информира poznanieto.bg. 

US списанието Travel публикува списък с топ 10-те градове в Европа, №1 е български

Поради тази причина се разрушават намиращите се на това място стари гробища и джамия, и се изгражда чисто нов площад, с редки дървесни видове и множество фонтани. Материалите за паметника са докарани чак от Австрия, а идеята за него е на един от най-известните скулптури в Европа по това време – флорентинецът Арналдо Цоки. От българска страна, този проект е реализиран от Георги Киселинчев.

Какво представлява Статуята на Свободата

На този паметник е изобразена женска фигура. Едната и ръка сочи на север, защото от там идва Освобождението на България, а другата и ръка меч – символ на извоюваната свобода. В предната част на Паметника се вижда надпис, който увековечава загинали за свободата на страната ни, кръст и лавров венец. Първоначалната идея е била да бъде статуя на Александър II, но в крайна сметка се стига до този вариант. На статуята има 3 барелефа:

1. Бузлуджа с четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

2. Връчването на Самарското знаме на българското опълчение

3. Бовете при връх Шипка

На самия паметник са изобразени 2 лъва. Единият брани свободата, а другият разкъсва петвековните робски вериги. В задната част на паметника има 2 оръдия-трофеи

Кога е открит Паметникът на свободата

Това се случва на специална тържество на 11 август 1909 – денят на Шипченската епопея. Той е завършен още през 1908 година, но се изчква да дойде тази специална дата. На откриването присъстват стотици ветерани от Освободителната война, стичат се хора от цялата страна. Присъстват и емблематични фигури за освободителната борба като Панайот Хитов, Никола Македонски, Христо Обретенов. Една от най-известните фигури, посетила откриването, е Райна Княгиня.

Познахте ли този български град на СНИМКА от преди 40 години?

От тогавашното българско правителство разбират важността на събитието и на него е изпратена специална делегация, която е съставена от министър-председателя Александър Малинов, министърът на правосъдието и генерал Радко Димитриев. Така Статуята на Свободата бива тържествено открита и се превръща в един от символите на град Русе.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Мир

Мир 12.07.2023 10:56

и Свобода ! Нещем братската война !

Капитана

Капитана 12.07.2023 11:22

Всички жълтопаветници да четат добре, сочи на СЕВЕР към Русия, не на Запад!

Ванко

Ванко 12.07.2023 12:14

Присъствала е и Райна Княгиня! Нейните синове по-късно са заточени в комунистическите лагери,а единият е убит от комунистите!

Ванко

Ванко 12.07.2023 12:15

Присъствала е и Райна Княгиня! Нейните синове по-късно са заточени в комунистическите лагери,а единият е убит от комунистите!

ДериВанко

ДериВанко 13.07.2023 16:59

Спрете се с тези комунисти бе. 40 години минаха откакто не са на власт. Още те са ви виновни за всичко. Слушам ги новите "активни борци" - на всички дядовците им в Белене са умрели. ОБЩО са 16 000 миналите оттам. Голямата част фашистки изверги.

blablabla

blablabla 14.07.2023 6:27

Сочил към рузия, еми сочи, защото хората са си мислели, че орките са читави, само няколко десетилетия по-късно рузия ще предаде България много пъти, и ще продължава да я предава до днешни дни. Всъщност тя го направи още 1885г. когато обявихме Съединението си.

blablabla

blablabla 14.07.2023 6:28

България е изплатила и морално, и финансово дългът си към гнусните орки, това са минали събитие, и към днешните рузки убийци и военнопрестъпници нямаме никакви сантименти.

До Мир

До Мир 14.07.2023 6:30

В този дух на разговора, отношенията между рузия и Украйна са точно както на рузия към всички други, включително и България. Второ, няма как това да е братски народ, защото Киев е основан от Български родственици, от Българи! А орките са викингски племена, схващаш ли, дори и не са славяни орките.

До ДериВанко

До ДериВанко 14.07.2023 6:32

Няма стига, това е истината, народа стана толкова прост, обезверен и безверен, заради комунистите. Поколенията в днешно време са наследници им, а и голяма част от тях все още са живи, и са тук! Докато животът не разкара тази гняс от земите ни, България ще е на все това равнище, под нулата.

До ДериВанко

До ДериВанко 14.07.2023 6:33

Няма стига, това е истината, народа стана толкова прост, обезверен и безверен, заради комунистите. Поколенията в днешно време са наследници им, а и голяма част от тях все още са живи, и са тук! Докато животът не разкара тази гняс от земите ни, България ще е на все това равнище, под нулата.