logo

Колко всъщност са планините в България

Колко всъщност са планините в България

Съществува и друга статистика, според която броят на “планини, планински масиви, ридове, възвишения, плата, височини, хълмове и планински дялове” достига 227

Кои български планини познавате?

Рила, Пирин, Стара планина, Родопите, Витоша, Странджа, Сакар.
За тези поне се сещаме почти всички.

Знаете ли колко планини има в България?

Тридесет и седем.

Това е информация според Статистически справочник от 2022 г.

Тази планина е магнит за НЛО, десетки хиляди пристигат да я видят


Съществува и друга статистика, според която броят на “планини, планински масиви, ридове, възвишения, плата, височини, хълмове и планински дялове” достига 227.

Ето кои са най-известните от тях, подредени по височина на най-високите им върхове.

1. Рила, Мусала 2925 м
2. Пирин, Вихрен 2914 м
3. Стара планина, Ботев 2376 м
4. Витоша, Черни връх 2290 м

5. Осоговска планина, Руен 2251

Осоговската планина е част от Осоговско-Беласишката планинска група, разположена между България и Северна Македония. Североизточната по-малка част остава на българска територия, а югозападната, по-голяма част - на македонска. Първенецът връх Руен се намира в Кюстендилска област. Тъй като е със статут на граничен връх, се изисква предупреждение за посещение от граничните власти.

6. Славянка, Гоцев връх 2212 м

Славянка е част от Рило-Родопския масив. По нейното било минава границата между България и Гърция, като по-голямата й част се намира на българска територия.

Планината е прочута с това, че тук виреят над 1700 висши растения, което я прави уникална не само в България, но и в европейски мащаб.
Не по-малко богат е животинският свят. Наред с типичните за страната видове - сърна, дива свиня, заек, лисица, язовец, се срещат и много средиземноморски видове. По-известни са чакал, шипобедрена костенурка, котешка змия и др.

Най-високият връх Гоцев носи името на българския революционер Гоце Делчев.

7. Родопи, Голям  Перелик 2191 м

8. Беласица, Радомир 2029 м

Беласица е най-южната планина от Осоговско-Беласишката планинска редица. Планинското било е тясно, остро, на места скалисто или покрито с пасища. Най-високата точка на Беласица е връх Радомир, откъдето се виждат три държави - България, Гърция и Северна Македония.
Флората на планината включва около 1200 растителни вида, което е приблизително ⅓ от флората на България.

Знаете ли коя е най-високата планина на Балканския полуостров?

9. Влахина, Огреяк 1924 м

Влахина се издига над Благоевград, откъм границата със Северна Македония. Предполага се, че името идва от думата “влъхва”, която при славяните има значение на жрец, магьосник. Тук са открити останки от древни славянски светилища. 

10. Малешевска планина, Ильов връх 1803 м

Разположената в Югозападна България и Република Македония Малешевска планина е част от Осогово-Беласишката планина. Намира се в област Благоевград. На изток склоновете й се спускат стръмно към Кресненското дефиле на река Струма и северната част на Санданско-Петричката котловина, които я отделят от Пирин.

Билото представлява силно извита дъга, изпъкнала на юг и по него преминава границата ни със Северна Македония. Най-високият Ильов връх се намира точно на границата. Върхът носи името на легендарния български войвода Ильо войвода, известен още като Ильо Малешевски.

11. Кървав камък, Било 1737 м

Кървав камък е планина в Югоизточна Сърбия и Западна България. Оттук извират реките Ерма и Треклянска река. По склоновете на планината са разположени 10 български и 3 сръбски села.

12. Милевска планина, Милевец 1733 м

Планината е продължение на Кървав камък и на западната граница. Най-високият връх Милевец се издига в самия край на планината.

13. Руй, Руй 1706 м

По самото било на планината минава границата между България и Гърция. От върха се открива приказна гледка във всички посоки. Достъпът до него е ограничен и се извършва с разрешение от Гранична полиция. В Руй се намира един от най-старите манастири в България - Трънския манастир “Св.Арх.Михаил”, разположен в района на град Трън.14. Огражден, Билска чука 1643 м

Следващата планина в класацията също е гранична. Намира се в област Благоевград, в Югозападна България и Северна Македония. Най-високият връх на планината Огражденец (1748 м) се намира на територията на Северна Македония. На българската територия се намира връх Билска чука, само на 2 км от село Баскалци.

Последни в класацията по височина са едни от най-красивите планини - Странджа и Сакар.

36. Сакар, Вишеград 856 м

В югоизточната част на България, между долините на реките Марица, Тунджа и Сазлийка, се намира китната Сакар планина.
Сакар привлича с богатата си флора и фауна. Тук се срещат полски бряст, нискорасъл дъб, келяв габър, цер, благун, драка, жасмин, заешка сянка и др.

Планината се обитава от яребици, пъдпъдъци, колхидски фазан, благороден елен. В Сакар се намират седем от 12-те известни в България гнездилища на застрашения в световен мащаб царски орел, пише "Актуално".

Изумителният хотел на върха на планината, в който можете да спите безплатно

37. Странджа, Градище 710 м

Странджа е разположена в източната част на Тракия, между Бургаската низина, Черно море и Източнотракийската равнина. Най-висок връх на българска територия е Градище. От Странджа извират реките Велека, Резовска, Ропотамо, Дяволска река.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

ужас

ужас 24.04.2023 7:10

Плевнелиев откри още 1 планина....КОЛОРАДО. На Нова година я показа.

Димитър

Димитър 24.04.2023 7:51

Плнината РУЙ не е на границата ни с Гърция. Четете това което пишете. Къде е Трън , къде е Гърция.

Винету

Винету 25.04.2023 11:00

След номер 14 списъкът продължава с номер 36 - доста голяма дупка... Да бяхте написали нещички и за другите?