logo

Кошмарна реалност! Как да оцелеете докато разглеждате египетските пирамиди

Кошмарна реалност! Как да оцелеете докато разглеждате египетските пирамиди

Нещата не изглеждат така, както сте ги гледали на снимка цял живот

За над 4000 години пирамидите в Египет са станали едни от най-зивестните и познати структури на земята. Всички сме гледали телевизионни предавания, чели сме книги, а вероятно сме писали и доклади в училище за историята на това магнетично място.

Още от времето на Древен Рим пирамидите са туристическа дестинация. Днес посетителите са повече от когато и да било. Стигането до там, обаче, и самото преживяване, не за всички е от най-приятните.

Туристка прекара над година в египетски затвор и разказа за ужасите, които е преживяла

В блог за пътешественици американец разказва за своите туристически неволи. Той посетил пирамидите самостоятелно, не с група, в ден, в който туристите били сравнително малко. Той прави странно признание: „Ако бях с група или в ден, когато имаше повече хора, сигурно щеше да е съвсем различно преживяване. Това е една от малкото атракции, които съм посещавал, и за които мога да кажа, че е по-добре да отидете, когато е претъпкано“.

Той дава изключително полезни съвети за по-безпроблемно посещение на пирамидите. Към тях се присъединяват още коментиращи, придобили опит по трудния начин.

„От чисто туристическа гледна точка, моето пътуване към пирамидите е най-лошото, което съм имал“, започва разказът си той.

„Управлението на пирамидите в Гиза е ужасно и почти нищо не се инвестира, за да се направят елементарни неща като кошчета за боклук и табели. Други места в Египет са под ръководството на Върховния съвет по антиките и не са в такова окаяно състояние.

Кошмарът с посещението на пирамидите започна с таксито. ВСЯКО такси в Египет ще се опита да ви прецака със сумата, с която ще ви таксува. Пирамидите са атракция номер едно и те го знаят. Предимството да бъдете в туристическа група е, че няма да ви се налага да се занимавате с тях. Ако вземете такси, задължително се уговорете за цената преди да тръгнете. Шофьорът ще се опита да ви качи без уговорена цена. Има хиляди таксите и всички те искат парите ви. Подминете и вземете друго, ако не се съгласят на твърда цена предварително.

Направете така, че да отидете директно до входната порта без да спирате по пътя. Наблизо е спирка Гиза и минава метрото на Кайро. То не отива директно до пирамидите, но има минибус, който можете да вземете от станцията и който ще ви откара там. Много по-евтин вариант е – около 1 египетски паунд, и няма да трябва да се притеснявате за всичко изброено. Аз трябваше да взема метрото.

Ще забележите, че когато се приближавате към пирамидите, нещата не изглеждат така, както сте ги гледали на снимка цял живот. Докато от едната страна те са срещу пустинята, от другата страна се вижда жилищен квартал. Всъщност, точно през улицата, където се намира главният вход на пирамидите, има „Пица Хът“. Буквално точно натам гледа Сфинксът.

Още докато бях на километър от входа, видях от непосредствена близост най-агресивното и дразнещо привличане на клиенти, което съм срещала в целия свят – за яздене на камили. Огромен бизнес е изграден около предлагането на яздене на камили на туристите и търговците са станали изключително агресивни. Когато таксито ми още се движеше по улицата и намали заради гърбица на пътя, един от хората с камилите скочи на таксите и се опита да ме продаде разходка с камила.

Фактът, че този човек беше готов да скочи в движеща се кола, дава представа колко точно агресивни са те. Таксиджиите вземат процент от това, което плащате за камилите, така че нямат никакво намерение да ви пазят. Те ще направят всичко, граничещо дори с кражба, за да ви вземат парите. Ще ви лъжат, ще ви мамят, ще ви ласкаят. Трябва да знаете това преди да отидете там, защото в типичния маниер на измамниците те си изградили рутина за това как да бъдат дружелюбни с туристите.

Първият въпрос винаги е откъде сте. Но не защото ги интересува да научат повече за вашата култура. Те срещат хиляди туристи всеки месец. Виждали са такива като вас и преди. Питат, за да могат да определят колко пари могат да ви вземат и за да могат да използват отговра, за да започнат разговор и да ви измъкнат тези пари. Ако кажете, че сте американец, възкликват „Обама“. Ако кажете, че сте от Канада, заговарят за напитката „Канада драй“. Няма значение откъде ще кажете, че сте, те винаги казват: „Добри хора от...“ – съответната държава. Изключително гъвкави са при договарянето на цени и в завързването на незначителен разговор на всякакви езици.

Най-скъпо таксуват хората от Великобритания, САЩ, Германия или Холандия. Ако можете да минете за гражданин на друга държава, направете го. Пирамидите бяха единственото място, където реших да излъжа откъде съм. Тръгнах от Америка, през Канада, до Словения и накрая до измислената държава Каркозия. Говорех зле някакъв език, звучащ като източноевропейски и се престорих, че не знам английски. Ако ви кажат, че са представители на властта и че е незаконно да се разхождате около пирамидите, лъжат. Ако решите все пак да яздите камила, направете го рано. Така не само си плащате за обиколката, но и за защита, защото другите камилари няма да ви закачат. Трябва да е ясно, че те обикалят за клиенти не само около входовете, но и на територията на пирамидите.

Така полицията в САЩ разстрелва непокорни джигити на пътя (ВИДЕО)

Като на всяка туристическа атракция в Египет, тук има детектори за метал. Пирамидите са единственото място, където са си направили труда да ги включат. Имах швейцарско ножче в чантата за камерата и човекът, работещ на скенера, се опита да го открадне. Вдигнах шум и той се отказа. Урокът тук е, че дори тези, които работят за правителството, не са за доверие.

Докато ходех около Великата пирамида, имаше малко заграждение с въже. Един от полицаите ми каза, че няма проблем да прескоча въжето и да се кача на първия ред камъни. В момента, в който слязох, той ми поиска 20 египетски паунда. Урокът: никой не прави нищо от добро сърце. Искат башкиш, независимо колко нежелана е била помощта им. „Застанете тук за снимка – 5 паунда, моля!“.

На всичкото отгоре постоянно има хора, които искат да ви продадат евтини боклуци на територията на пирамидите. Те не бяха чак толкова досадни, но само защото бяха принудени да стоят на едно място заради стоката си. Трябва да знаете, че всички дрънкулки, които продават, са направени в Китай и могат да бъдат купен в други магазини в Кайро. Въпреки факта, че е горещо и че е пустиня, имаше изненадваща липса на хора, продаващи напитки. Имаше една жена (а много рядко можеш да срещнеш жена като турист в Египет), която ми каза: „Господине, искате ли да си купите „Пепси“. Бях шокиран от честния ѝ и директен подход и че не се опита да ме приласкае да си купя напитка от нея.

Другият ми съвет е да си носите дребни банкноти. Ако очаквате тези дребни търговци да ви върнат ресто, те ще си измислят всякаки оправдания, за да не го направят. Един човек ми каза, че извадл банкнота от 100 египетски паунда и човекът с камилите направо му я изтръгнал от ръката. Почти стигнали до бой. Повечето туристи не са толкова настоятелни и се възползват от тях. Трябва да бъдете много агресивни и, ако се наложи, да се направите на абсолютно гадняри.

Друга измама, която срещнах, но не се оставих да видя как работи, е човек, който ви дава „безплатна“ тениска. Дават ви я, направо ви я бутат в ръцете. Винаги я оставях просто да падне на земята. Предполагам, че са комбина с някой, който ще ви обвини, че сте отркаднали нещо.

За да обобщя, едно от най-големите чудеса на света – пирамидите, са ужасно място за посещение. Хвърлям изцяло вината върху Върховния съвет по антиките, който ги управлява. Предполагам, че има някаква политическа причина зад това.очевидно знаят как да управляват тези места, както видях на почти всяко друго място в Египет. След няколко часа просто исках да се откажа от снимките, които се надявах да направя, просто защото исках да си тръгна. Което означаваше да се кача в друго такси.

Повечето самостоятелни пътуващи, които срещнах в Египет, са имали подобно преживяване. Ак оимате възможност някой ден да отидете, надявам се, че ще научите нещо от моето посещение и вашето ще е по-приятно“, завършва той.

Добавяме и един изключителено полезен коментар на канадец под публикацията: „Вътре в пирамидите няма нищо за гледане, така че не си губете времето и енергията. Просто се разходете наоколо. Аз бях направил проучване преди да отида там. Резервирах си хотел точно пред Сфинкса, така че е трябваше да нося пари в брой или нещо друго. Оставих всичко в хотела си, който беше на 5 минути от сфинкса. Имах само две банкноти от 10 египетски паунда, телефона, прибран на сигурно в джоба, и копие на паспорта си.

Обичате азиатската храна? Ще ви се отще, щом погледнете това... (СНИМКИ)

Когато приближавах търгашите, просто заставах твърдо, поклащах глава и сочех към джобовете си, обръщайки ги, за да покажа, че нямам пари или портфейл. Веднъж разбрали това, те бързо се махаха, защото не искаха да си губят времето с някого без пари“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай