logo

Мистериозният остров, който ту се появява, ту изчезва на Google Maps

Мистериозният остров, който ту се появява, ту изчезва на Google Maps

„Как се е озовал на картата не знаем”, дивят се учени, посетили точните координати

Остров-фантом в Южния Тихи океан е обвит в мистерия, на която учените не могат да дадат обяснение.

Странното парче земя, известно като Санди Айлънд (Пясъчния остров) обърква експертите при всеки опит той да бъде описан в карта, включително и Google Maps.

Той се намира между Австралия и Нова Каледония и на Google Earth прилича на тъмно петно и привидно изглежда различно от близките острови, което би разкрило подробности за релефа му, съобщава „Мирър”.

Гигантска черна дупка на Google Maps хвърли в шок мрежата

Въпреки че е отбелязан на картите и морските таблици, учените, които се отправят към него, откриват на мястото само морски вълни – нещо съвсем различно от очакваното.

На 26 ноември Гугъл премахна т.нар. Пясъчен остров от Google Maps, но бдителни потребители си спомнят, че са видели нещо от сателитния изглед.

Много потребители на Google Earth са останали смаяни, след като са забелязали острова-фантом. Данните за него са от времето на капитан Джеймс Кук, който го отбелязва на картата като „Санди Ай” на североизток от бреговете на Австралия.

Откритието си той публикувал в книгата „Карта на откритията в Южния Тихи океан” през 1770 г. Повече от 100 години по-късно островът е забелязан отново. Тогава се смятало, че той бил дълъг 24 км и широк 5 км.

Мистерията се задълбочила на 22 ноември 2012 г., само дни преди Google Maps да го премахне. Тогава австралийски учени отишли на мястото и „закрили” острова, след като не намерили нищо друго, освен морска вода.

Те изследвали морето до дълбочина от над 1300 метра, което означава, че под водата не може да се крие нещо голямо, което да е било взето за остров.

„Отидохме да го проверим, защото навигационните карти на борда на кораба показваха дълбочина от 1400 метра в тази зона – много дълбоко. Той (островът) е на Google Earth и други карти, затова отидохме да проверим и там нямаше остров. Бяхме наистина озадачени, много е странно”, разказа пред АФП Мария Сетън.

„Как се е озовал на картата не знаем”, добавя тя.

(Снимката е илюстративна)

Изгубеният свят – планината Лико, която остави учените без думи

Няма официално обяснение за това как през годините Санди Айлънд е бил забелязван на няколко пъти. Водещата теория е, че всъщност може да става дума за плаващите останки от потопен вулкан или крайбрежно изригване. Тези маси понякога пътуват хиляди километри в океана и е възможно това, което капитан Кук е видял, да е плаващ остров от тиня, придвижващ се бавно в Тихия океан.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай