logo

Мрачната истина за положението на жените в модерна и развита Япония

Мрачната истина за положението на жените в модерна и развита Япония

Японците не се интересуват дали един брак е щастлив, стига да има деца

Ролята на жената в съвременна Япония е многолика, комплексна и дълбоко свързана с традициите в Страната на изгряващото слънце. Традиционните семейства имат свои правила и мъжете все още имат водеща роля във всичко.

Често се говори за културата и особеностите на Япония, но не чак толкова за ролята на жените в обществото. Bright Side публикува няколко значими факта по темата, които не са толкова известни и които веднага биха ви накарали да спрете да се оплаквате от живота си. Освен ако не сте японка.

Никога не снимайте непознати корейки на улицата – ще ви застигне голямо нещастие

1. От много ранна възраст жените са убеждавани, че не са напълно равноправни членове на семейството

Будизмът, който е най-разпространената религия в Япония, учи, че жените стоят по-ниско от мъжете, те са зли и причиняват само неприятности.

За да достигне нирвана, жената трябва да се преобрази в мъж. Единственият начин това да стане е чрез страдание, защото само така жената може да изкупи първоначалния си грях.

Това води до факта, че от много ранна възраст момичетата вече усещат, че са по-малко важни от мъжете. 

Отношението към момичетата е различно от това към момчетата. Нещо повече, колкото повече пораства, толкова повече жената осъзнава, че рано или късно трябва да се ожени и ще има дори още по-малко права, а единствената ѝ работа ще е да ражда и да отглежда синове.

Японската конституция, приета през 1947 година, обявява, че жените имат равни права с мъжете. Въпреки това много семейства все още поддържат патриархалните традиции.

Това си проличава от деспотичното отношение на някои бащи, сляпото подчинение на жените на съпрузите си и чувството за превъзходство, което мъжете имат над жените.

2. Връзките не са романтични

Изразяването на мисли на обществено място не е често срещано при японците. Да излизаш с някого означава най-вече да си говорите, да ходите на филми и да се разхождате в парка. В повечето случаи момчето дори не държи за ръка момичето.

Японките обикновено доста бързо приемат предложенията за брак. Доста обичайно е за мъж просто да седне пред телевизора и да попита момичето дали ще се омъжи за него. А когато тя каже „да,“, той просто продължава да си гледа филма.

Момичетата, отгледани по този начин, са щастливи да могат да се омъжат по възможно най-бързия начин, защото в очите на обществото така те ще изглеждат завършени като личности.

3. Има толкова много забрани за жените, че са събрани в няколко групи

Заради някои културни особености в Япония има неща, които момичетата не могат да правят, а някои дори се считат за срамни. Една японка никога не би направила нещо срамно, дори да ѝ се иска.

Японките се чувстват засрамени, когато ги виждат да дъвчат или да показват зъбите си докато ядат. Те обикновено покриват долната част на лицето си с юмрук докато ядат.

Традиционно, ако са на среща с момче или с приятели в кафене, момичетата трябва да прикриват къркоренето на стомаха си, защото не им е позволено да ядат докато момчетата се наслаждават на храната си. Могат само да пият нещо. Освен това вземането на храна с ръце се счита за уместно само за мъжете.

Японките не могат да показват кожа по-надолу от ключицата и по-нагоре от кръста. Тениските и пуловерите с деколте се обличат върху други дрехи. А деколтето трябва да покаже, че има още хубави дрехи под дрехите, които се виждат.

Ако тонът на японската жена не е достатъчно „женствен“ (което често изглежда като срамежливост), може да се възприеме за груб.

4. Мъжете са уважавани, а на жените се гледа с високомерие

Има израз в японския език, който се превежда като „Мъжете са уважавани, а на жените се гледа с високомерие“. Мъжете се обръщат към жените си с местоимение, което се използва за по-низшите хора. А жените, напротив, се обръщат към мъжете си като към по-висшестоящи.

Японецът е убеден, че неговият дълг се ичерпва с това да осигури на жена си пари и място за живеене. В замяна той изисква едно нещо от нея – да бъде „угодна“.

В допълнение, японските момичета не могат да спечелят срещу мъжете, независимо в какво. Една японка би била мразена, само защото е победила мъж на джудо.

Защо мъжете се обсебват от секса?

5. Най-популярната „професия“ за жената е домакиня

В Япония никой не кара жените да напуснат работа, след като се омъжат – те решават сами дали искат или не да продължат да градят кариера. Въпреки това те могат да вземат това решение, ако все пак могат да се грижат и за семейството.

В наши дни, обаче, все повече жени предпочитат кариерата пред брака и се опитват да не се омъжват, когато са прекалено млади.

Цялата домакинска работа се върши от жените. Мъжете се прибират от работа, само за да си почиват и нямат никакви домашни задължения. Те изискват от жените си да поддържат дома идеално чист.

6. Дневно разписание и изисквания, които биха побъркали дори Пепеляшка

Всяка японска жена е длъжна да става преди съпруга си, за да му приготви закуска и обяд за работата. Мъжът може да работи 12 часа или повече на ден и въпреки това изглежда перфектно, затова прането и гладенето са работа на жена му.

Мъжете предпочитат да ядат различни храни в малки количества, затова на маста трябва да има много малки чинии с нещо специално във всяка от тях. Жената не може просто да сготви едно нещо за няколко дни. Вместо това тя готви няколко различни ястия всеки ден, а след това чисти масата и мие чинии.

Грижата за децата се счита за женска работа. Типичният баща работи много, уморява се и вижда жена си и децата само през уикендите. В Япония хората не оставят децата си в детски градини, така че детето до 5 години зависи изцяло от майка си. Японските майки винаги са с децата си, независимо къде ходят. Дори спят в едно легло.

7. Жените вече не са „жени“, когато станат майки

Японците не се интересуват дали един брак е щастлив, стига да има деца. Така че ако една двойка е била щастливо женена преди да има деца, мъжът започва да се отнася със съпругата си не като с обичана жена, а просто като майка на децата.

Омъжените жени често прекарват вечерите си вкъщи, а мъжете често излизат по баровете с колеги. Освен това се счита за напълно нормално мъжете да ходят по проститутки.

Докато жената е вкъщи и готви и оправя леглото (повечето съпрузи в Япония спят отделно, защото мъжете трябва да се наспят добре преди тежкия работен ден), съпругът прави нещо съвсем различно. А съпругата дори не задава въпроси.

8. Много малко японки могат да се разведат

Голяма част от омъжените японки са тормозени вкъщи. Появата им на улицата с насинено лице не изненадва никого. Но за разлика от много други държави, в Япония жените никога не отиват в полицията, за да се оплачат от съпрузите си.

Над 50% от японските съпруги си мечтаят да се разведат, но малцина го правят. Разводът винаги означава разделяне на имущество и, макар мъжете да не изоставят жените си без пари и дом, японките все пак се страхуват, че това ще се случи.

Освен това много малко от тях успяват да бъдат и домакини и работници едновременно, което означава, че при развод трудно биха могли да се издържат сами.

Какво се е променило в отношенията между мъжете и жените?

Неща, обикновени за нас, които японците възприемат като варварщина

Поколението на младите японци е по-склонно да смята, че членовете на семейството трябва да имат равни права. В наши дни не е рядкост да се види мъж, който готви и отглежда деца. Все повече и повече мъже ходят да пазаруват, защото жените им са ги помолили.

Под влиянието на западната култура в модерните семейства, особено в големите градове, хората имат взаимно уважение. Много млади семейства създават компании заедно и съпругите имат равни права със съпрузите си.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай