logo

На тези места по света ще виждате толкова надалече, че очите ви няма да повярват

На тези места по света ще виждате толкова надалече, че очите ви няма да повярват

Да се намираш в равна долина без дървета не гарантира безкраен изглед към хоризонта

Миналата година през април жителите на щата Пенджаб в Северна Индия бяха изумени от факта, че за пръв път от десетилетия те можеха да видят Хималаите от покривите на къщите си. Страната беше в локдаун, целящ да спре разпространението на Covid-19.

Затворилите фабрики и спирането на традика по улиците имаше невероятен ефект върху качеството на въздуха. Това стана видимо, когато планината Дхаоладхар, част от Малките Хималаи, намираща се на 200 км, се появи на хоризонта. За много местни хора това беше първият път в живота им, когато се успели да звърнат върховете.

Това повдигна и въпроса: колко далеч можем да виждаме в ясен ден?

Изумителният хотел на върха на планината, в който можете да спите безплатно

Сред хората, живеещи в прерията, има една стара шега, че те могат да гледат кучетата си как тичат напред дни наред. Но да се намираш в равна долина без дървета не гарантира безкраен изглед към хоризонта по простата причина, че земята не е плоска.

Кривината на Земята е най-важният фактор за това за това колко далеч може да стига погледът ни в ясен ден. Ако сте с ръст около 180 см и земята пред вас е абсолютно равна, хоризонтът ще бъде на около 5 км разстояние, което не е много.

Но ако се качите на върха на 10-етажна сграда, хоризонтът ви ще се увеличи до 22 км. Колкото по-високо се качвате, толкова по-далеч ще виждате. От връх Еверест човек може да вижда на разстояние 336 км, информира Amusing Planet.

Колко далеч можете да видите се определя и от височината или размера на обекта, който гледате. Високите обекти могат да се намират овъд кривината на Земята и въпреки това да са видими. С един мощен бинокъл е възможно да видите главата на човек, висок 180 см, стоящ на 10 км разстояние.

Друг фактор, който увеличава полезрението, е температурата на въздуха. Когато въздухът близо до повърхността на земята е по-хладен от този над нея – състояние, известно като температурна инверсия, слоевете въздух могат да изкривят светлината по такъв начин, че тя да следва извиката на земята, увеличаваща нашето полезрение.

Най-дългата линия на изглед, съществуваща на Земята, минава от връх Данкова в Киргизстан до Хиндуташ в Китай. Тя е със зашеметяващата дължина от 558 км. За съжаление никой не е виждал врък Данкова от Хиндуташ или обратното. Разстоянието е твърде голямо. Разпръскването на светлината от въздушните молекули и праховите частици намаляват видимостта до 250 км. Но ако атмосферните условия са подходящи е възможно да се види и по-далеч.

Най-далечният обект, фотографиран някога, е Пик Гаспар във Френските Алпи от Пик дьо Финестрел в Испанските Пиренеи – разстояние от 443 км. Снимката е направена от Марк Брет на 13 юли 2016 г. със специална камера. Призната от „Книгата на рекордите Гинес“ за снимката с най-далечно полезрение, правена някога.

Тази част от Гърция е толкова забутана, че даже я няма на картата

Марк Брет поддържа сайт, наречен Beyond Horizon, където посочва другите места с дълго полезрение в света.

Данкова-Хиндуташ – 542 км

Хиндуташ-Конгуртюбе (Китай)– 506 км

Алто Мора (Колумбия) – Пико Ла Рейна (Колумбия) – 505 км

Алто Мора (Колумбия) – Пико Кристобал Колон (Колумбия) – 502 км

Конгурташ (Китай) – връх без име на 5017 м височина в Хиндукуш – 500 км

Черо Парамильо (Колумбия) – Пико Ла Рейна (Колумбия) – 491 км

Черо Парамильо (Колумбия) - Пико Кристобал Колон (Колумбия) – 484 км

Канченджунга (Индия) – Парснат (Индия) – 462 км

Еверест (Непал) – Парснат (Индия) – 455 км

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай