logo

Най-красивото село на света се намира в Тайван

Най-красивото село на света се намира в Тайван

То има само 11 къщи и се е превърнало в истинска атракция благодарение на 100-годишен дядо

Едно незабележително село, непознато дори за живеещите в Тайван, се превърна в световна туристическа атракция благодарение на креативен дядо. 

За 15 минути можете да направите обиколка на това място, защото къщите са само 11, но туристите остават там с часове.

Слушат интересните разкази на местните, за това как е възникнало селото с необичайното име - Виножито, с които освен на китайски говорят и на английски, испански и френски. Те искат да се срещнат с креативния "виновник" Хуанг Йонгфу, да разберат всеки детайл от живота на бившия войник, станал художник в по-късните си години, и да се снимат с него.

Историята на най-колоритното село в Тайван е следната: то било практически непознато дори за местните жители. Едно разрушено селище, собственост на държавата, построено отдавна от военните, най-вероятно тихо и неусетно е щяло да изчезне от лицето на земята и там у щяло да изникне някакво съвременно селище, ако този гениален човек не бе решил да го запази на всяка цена. Това място означавало твърде много за него и той не искал да го остави да бъде унищожено и забравено. Купил си къща от едва 10 квадрата, в която живее и тогава е бил един от малцината, които населявали селото, защото над 1000 къщи са били съборени. Така Хуанг започнал да рисува къщата с цветовете на дъгата. Първо нарисувал птица на стената на стаята и съседите й се възхитили, затова започнал да рисува и техните къщи. Красивите стенописи били забелязани от студенти от близките колежи и те отправили петиция към кмета на Тайчун да ги защити законно. Той се съгласил и така се родила нова атракция на Тайван - Rainbow Village, която се посещава от повече от милион туристи всяка година.

Това е най-добрият ресторант в света

Щастливият Хуанг, който в началото на 2023 г. навърши 100 години, днес носи прякора Дядо Коледа и все още се събужда в четири часа всяка сутрин, за да поддържа своите произведения, в които животните са основен и незаменим мотив, а освен това има и детайли от детството му, обагрено с нотки на любов и спокойствие.

Талантливият сюрреалист, заедно с племенника си и приятели, прави и сувенири, които туристите купуват с голямо удоволствие. В магазина, управляван от внука на Хуанг, можете да намерите шапки, ветрила, чадъри и много други сувенири, носещи артистичния печат на дядо му. Днес те могат да се видят по целия свят.

На входа на селото, до което можете да стигнете от Тайпе, столицата на Тайван, с влак или туристически автобус (също боядисан в цветовете на дъгата), ще видите сергии с вкусни закуски, кафе, сервирано в чаши, които рисува самият Хуанг и има сладолед, естествено, в цветовете на дъгата.

Това уникално градче е построено в скалите в Испания

Вратата на къщата на необикновения художник е "залята" с послания, оставени от възхитени туристи: "Дядо Коледа, ти си невероятен", както и "Снимките са прекрасни, моля, запазете цветното".

Всеки, който е посещавал това място, е единодушен, че това е едно щастливо село, което си струва да се посети, а неговият „създател“ се надява то да бъде съхранено за поколенията напред.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

ЕМИ

ЕМИ 21.05.2023 13:05

Ужас

Заплес

Заплес 22.05.2023 2:30

Много е убаво