logo

Най-малките и уединени селища в света, където още живеят хора

Най-малките и уединени селища в света, където още живеят хора

Всеки някога е мечтал да се озове на мястото на героите от книгите, оказали се по волята на съдбата на самотен остров

Живот на малък остров насред морето – това е сбъднатата мечта за хората, обичащи да странят от суматохата и търсещи тишина и спокойствие. Всеки някога е мечтал да се озове на мястото на героите от книгите, оказали се по волята на съдбата на самотен остров.

Всъщност такива островчета наистина съществуват. Много от тях са населени или привличат туристи със своята уединеност.

Жителите на някои от тях успяват да запазят традиционния си начин на живот, на за други той се оказва изгубен завинаги. И между другото, не всички острови се намират насред океана.

8-те най-малки града в света, където има метро

Вижте кои са тези привлекателени кътчета, където все още живеят хора.

Архипелаг Хиляда острова

Този огромен архипелаг между Съединените щати и Канада сред водите на дълбоката река Сейнт Лорънс е величествено и удивително творение на природата сам по себе си. Но в случая вниманието е насочено само към един осртов, чието име звучи като „достатъчно място“ (Just Room Enough). Може това да е вярно – неговата площ е 311 квадрата.

Островът е собственост на семейство Сайзърленд от средата на 50-те години на миналия век, когато главата на клана го придобива и построява вила там. С течение на времето леката конструкция е заменена с каменна, по-здрава и способна да издържи на пролетния ледоход.

Освен къщата с пет спални, баня и просторно таванско помещение, пригодено за билярдна зала, там има няколко дървета (между двете опънат хамак) и малък плаж. Семейство Сайзърленд прекарват уикендите тук с барбекюта, безкрайни бири и разговори. Неканените гости не са добре дошли тук – това е частна собственост.

Дънбар

Този остров се намира в Карибско море и принадлежи на архипелаг Бей Айлънд, който е на 50 мили от Хондурас. Това е 496-метров коралов риф, „украсен“ с вила с разкошни бели каменни стени.

Сложността на релефа на острова направила строителството трудна задача, за чието изпълнение били нужни 4 години. Собственикът разположил комуникации по морското дъно, включително водопровод и канализация, направил кей и плаж.

На второто ниво са разположени открит плувен басейн и хотел. Всичко това е заобиколено от живописни дъбови дървета, а на брега можете да седнете в някоя от беседките.

Литъл Брюстър

Тази малка скала с площ по-малко от 10 акра се намира на 13,5 км от Бостън. Тук се намира единственият фар, който все още се управлява от хора.

Във фара човек живее в пълна изолация, а провизиите и другите необходими неща се доставят от континента с моторни лодки. Естествено, там няма нито телевизия, нито интернет.

Вилхелмщайн

Този остров в средата на езрото Щайнхундер Мер е създаден от човешка ръка през 18-и век. Херцог Вилхелм Шаумберг искал да има здрава крепост, за да защити владенията си. Затова в продължение на пет години местните жители пренасяли земя, камъни и пасък до строителната площадка – през зимата по леда, през лятото с лодки.

В централната част на острова е построена каменна крепост във формата на звезда с четири лъча. Да се служи тук небило никак лесно – високата влага и студа довели от бум на ревматичните заболявания и настинки, много от които с фатален край. През 1767 г. е открито училище за бъдещи офицери, а след смъртта на основателя му е създаден държавен затвор.

Сега обектът е превърнат в музей, въпреки че все още е собственост на потомците на херцога.

Остров Блед

Първият поглед към словенското езеро Блед в подножието на планината разкрива магическа гледка – в средата на водоема, който е пълен с чиста тюркоазена вода, се издига зелен остров с форма на гондола. На площ по-малко от хектар са разположени църквата „Света Мария“, средновековни къщи, археологически музей, кафене и магазин за сувенири.

Най-забележителното е старият замък на Блед и кулата от 12-и век, която висока цели 50 метра (обикновено те били два пъти по-ниски).

Островчето е една от основните туристически атракции в страната, задължително място за влюбени двойки. Вярва се, че ако бъдещият младоженец пренесе булката на ръце по 99-те стъпала към храма, семейният живот ще бъде дълъг и щастлив.

Мишият остров – Понтикониси

Гърците наричат този остров „миши“, тъй като площта му е със 100 кв. м по-малко от хектар. Той е пълен със забележителности, основната от които е Пантократор – параклис от 11-13 век, посветен на Исус Христос. Строго погледнато, това е манастир, а не църква.

От високите скали на острова се открива великолепна гледка към Средиземно море, близките гръцки села и миниатюрния Влахернски манастир – родно място и средище на гръцката иконопис. За удобство монасите свързали двата обекта с тесен мост.

Остров Питкерн, Великобритания

Това вече е в друга категория – островът има площ от едва две мили. Той има вулканичен произход и се намира в южната част на Тихия океан. Тук има изключително богата флора и фауна, но островът е отворен за туристи едва след откриването на Панамския канал.

Петдесетината жители на острова са свидетели на невероятни исторически събития. Всеки от тях е потомък на участниците в метежа на кораба от кралския флот „Баунти“. Те качват капитана на лодка, а той, изминавайки 6000 км, стига до цивилизацията и разказва за бунта.

Невероятната история на Тюленово - сборище на пирати, обвито в морски легенди

Част от метежниците, които се преместили в Таити, скоро били арестувани. Но тези, които останали в Питкерн, имали късмет. Те били открити едва 40 години по-късно и заради давността на случилото се не били обесени. Освен това повечето от тях вече били починали, а второто поколение, родено от смесени бракове с таитянки, останало да живее на остров.

Веднъж на четири години той се посещава от туристически лайнери, които правят круизи в Полинезия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай