Най-отровният град в света, в който старците са на 38

Най-отровният град в света, в който старците са на 38

Всеки жител на Карабаш поема по 10 тона вредни вещества годишно

На нашата планета има голям брой места, които могат да причинят непоправима вреда на човешкото тяло. Например в Тихия океан се намират така наречените Маршалови острови, където американските военни са тествали ядрени оръжия. Тази територия дори днес се смята за едно от най-опасните места на Земята, където човек може да получи смъртоносна доза радиация. Друго изключително опасно място за здравето на хората се намира в Русия - това е град Карабаш, разположен в района на Челябинск. Въздухът на неговата територия е буквално наситен с олово, сяра и арсен, които ежедневно тровят местните жители.

Армения ще ви удиви, а цените ще ви накарат да се почувствате богаташи

Градът е основан през 1822 г., след откриването на източници на златна и медна руда. На неговата територия по различно време са функционирали две централи, които се занимавали с топенето на мед. Те са затворени, но третото предприятие, създадено през 1910 г., вече пет години след основаването му, произвежда една трета от цялата руска мед. То работи и до днес, но за сто години от съществуването си на практика не се е грижело за чистотата на околната среда и е изхвърлило в природата над 14 милиона тона вредни вещества.

Най-опасният град в света

Наскоро специалист по градско планиране (урбанист), автор на акаунт в Twitter „Urban Studies“, посети този отровен град. Той сподели с читателите си снимки на ефектите от токсичните емисии. Според него местната металургична промишленост отделя 120 хиляди тона серен оксид годишно в атмосферата. В момента в града живеят около 11 000 души - според изчисленията на автора, всеки от тях е засегнат от 10 тона вредни вещества годишно. Смята се, че при вдишване на голяма концентрация на серен оксид човек се задушава, получава диспепсия, повръщане и дори белодробен оток.

Майка от София замина на почивка в Гърция и зададе оттам ужасяващ въпрос

Урбанистът сподели, че средната възраст на жителите на Карабаш е едва 38 години. По правило хората страдат от хронични заболявания на дихателната система и кожата. От само себе си се разбира, че поради голямото количество вредни вещества, много хора развиват рак. Със сигурност мръсният въздух също се отразява и на паметта им.


Замърсяване на природата

Поради високата концентрация на вредни вещества, в града често се появяват киселинни дъждове. Те унищожават почти всички растения по пътя си, така че градът е заобиколен от безжизнени планини и стои на обгорена земя, върху която почти нищо не расте. Във време на чести валежи речните корита са пълни с оранжева вода, която е наситена с тежки метали.


През лятото на 2019 г. в града имало малко валежи, съдейки по изсъхналите речни корита. Снимките изглежда показват марсиански пейзажи - почти същата жълта и напукана земя от сухота и, изглежда, пълното отсъствие на каквито и да било живи същества. Въпреки това, в райони, отдалечени от централата, жителите все още успяват да засадят растения, обаче в града често се появява мъгла от серен диоксид. През 2010 г. отровният въздух стана причина за „преждевременна есен“, която оцвети листата на растенията в жълто и унищожи реколтата.


Има място в Карабаш, където отровната вода се държи повече от сто години. Това така наречено хвостохранилище е вид езеро, което се състои от токсични отпадъци, възникващи в процеса на топене на медта. Поради изобилието от химикали, то е боядисано в син цвят, плавно преминаващ в червено. Според автора на Twitter, близо до това хранилище има ужасна воня.

Как се спасяват местните жители?

Десетилетия наред някои жители на града живееха в непосредствена близост до завода. Тогава, поради повишената опасност за здравето, в радиус от 1 километър от централата е създадена санитарна зона. Жители на 137 къщи са преместени в други жилищни сгради, разположени по-далеч от фабриката. Опустошените къщи бяха разграбени и разрушени с течение на времето. На разстояние от 80 метра от завода обаче има работещ отдел на Руската поща.

В търсене на спасение жителите на града дори монтирали 12-метров кръст на една от планините и написали апел към Бога. Да се добереш до върха на този хълм е изключително трудно - изкачването е толкова стръмно, че е просто невъзможно да се отиде по пътя с кола. Единственият вариант е да отидете пеша, но хората се уморяват бързо поради лошия въздух.


В Карабаш е много трудно да се диша нормално. След половин час или един час в носа и гърлото се отделя остър химически вкус, който не може да бъде подтиснат.
Някои публикации наричат Карабаш най-мръсният град в света. В същото време те се позовават на ЮНЕСКО, но според местните власти документ, потвърждаващ това, не съществува.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай