logo

Армения ще ви удиви, а цените ще ви накарат да се почувствате богаташи

Армения ще ви удиви, а цените ще ви накарат да се почувствате богаташи

Местните са винаги готови да помогнат без да искат пари за това

Пътуването е може би най-добрият начин да опознаете културата и на вашата родна страна. Именно в разликите виждаме истинското - нещо, което с ежедневнния поглед дори не обръщаме внимание. Неотдавнашно пътуване до Армения - бивш член на Съветския съюз - ми донесе много повече от очакваното, пише известна блогърка.


Приятелство с други страни

Жалко е, че познаваме историята на другите държави само избирателно - изучаваме основните събития в хода на световната история, но не влизаме подробности. Така за първи път научих за дългогодишното приятелство между Армения и Франция - арменци са живели в тази страна от началото на Средновековието и са влияли на историята и културата не по-малко от коренното население.

По време на Геноцида хората масово мигрирали във Франция, спасявайки живота си - оттогава приятелството между тези страни значително се засилило. 

Майка от София замина на почивка в Гърция и зададе оттам ужасяващ въпрос

Арменският език включва някои френски думи. Например, вместо оригиналното арменско „shnorakalutyun“, местните жители казват „merci“, което в превод означава „благодаря“. В училище децата са длъжни да изучават арменски, руски, английски и френски - немски по избор - това ми каза учител по арменски език, с когото се срещнах по време на пътуването. 


Невероятно ниски цени

За обикновения турист да прекара ваканция тук ще струва няколко пъти по-евтино, отколкото в местните курорти. Цените на ястията в местата за обществено хранене със сигурност ще ви шокират: струват 4-5 пъти по-малко, отколкото в ресторантите в повечето стетовни столици.

Например за обяд в ресторант в центъра на града - Ботаническата градина - дадохме не повече от 50 лева за  четирима. Порция долма струва 800 драма (по-малко от 3 лева), люля 1000 драма, барбекю, салати, супи и други ястия струват приблизително същата цена. Изненадващо, че цялата храна беше на 5 плюс - нямаше нито едно ястие, чийто вкус не би отговарял на мен или на членовете на семейството.

Защо не трябва в хотелите да си оправяте леглото и да оставяте включен телевизора

Прието е в ресторант да се остават 10-15% бакшиш; сервитьорите се радват на него с изненадани очи. Пътуване с такси от всякакъв клас - от икономика до бизнес - излиза не повече от 5-6 лева - става въпрос за всякакви разстояния. 


Специално отношение към туристите

За съжаление, всички изкушения в туризма тук са оправдани от ниските заплати на местните жители - много хора не могат да намерят работа по специалността си. Някои напускат, други излизат навън, за да искат пари, трети изоставят сферата си и започват да търгуват по туристически маршрути или да строят къщи за гости. Стана ми тъжно, когато в град Севан срещу нашия хотел видях огромна по големина изоставена сграда.

Собствениците казаха, че някога е имало фабрика за производство на стъклени детайли за автомобили. На път за Ереван се спряхме при търговец на риба - мъжът тъжно каза, че се срамува да продава риба, вместо да работи като инженер - не било възможно да се намери работа в неговия малък град.

Учудващо е, че дори в беда хората не се отчайват: те са дружелюбни и любезни, радват се на възможността да разговарят с чужденци и да ги приемат като гости. И не им се свиди да ви дадат повече, когато искрено се опитват да ви помогнат - да ви отведат където трябва, да се обадите на точния номер или да ви кажат от какво имате нужда.

Съветвам ви да пътувате по-често до страни, където туризмът е по-слабо развит. Тук ще получите много повече опит и ще разширите съзнанието си, виждайки другата страна на живота. След всяко такова пътуване ще благодрите на съдбата за това, което имате. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай