logo

Неписаните правила за поведение на шведска маса, които ще спасят достойнството ви

Неписаните правила за поведение на шведска маса, които ще спасят достойнството ви

Много туристи се втурват на обяд директно от плажа, в оскъдни дрехи, а някои дори в мокри бански

Културните хора се отличават със сдържаност и способност да контролират поведението си. Как обаче да се контролирате, ако сте на почивка в хотел „all inclusive”, имате на ваше разположение пълен бюфет, а желанието ви да опитате колкото е възможно повече хвана ви завладява?

Дори и в ситуация, когато апетитът поражда буря от емоции, все пак трябва да се запази известно достойнство.

Показваме ви няколко правила за етикет и негласни правила за поведение във всички ресторанти All Inclusive.

Турски хотелиер разказа как слагат повторно продукти на шведската маса

1. Облечете се подходящо

Много туристи се втурват на обяд директно от плажа, в оскъдни дрехи, а някои дори в мокри бански. На останалите това не им харесва, затова е хубаво да проявим уважение към съседите си в хотела, да се измием от морската сол и да се облечем така, че на другите да им е приятно да ни видят.

2. Не бързайте

Когато пилетата се хранят във фермата, те се втурват към коритото като бутат другите и се опитват първи да грабнат храната. Но ние, хората, не сме птици - ще има достатъчно храна за всички, така че спокойно можем да изчакаме, докато се освободи мястото в близост до избраното ястие.

Също така, не позволявайте на децата да тичат из залата и да блъскат гостите с чиниите.

3. Не забравяйте да сте умерени

С цялото разнообразие от ястия трябва да приемем, че не е възможно да се изяде всичко. А и преяждането е вредно за здравето.

Хубаво е да слушате тялото и да поставяте в чинията само онези ястия, които със сигурност ядете, и то в малки количества. Ако искате повече по-късно, можете да отидете за допълнително, но не оставяйте храната недоядена. Това се прави на изток, където хората са известни със своята мъдрост и култура на хранене.

4. Избягвайте силни шумове

Обядът е подходящ момент да мълчите и да се наслаждавате на храната. Фокусирането върху това, което ядете, помага на храносмилането, отпуска нервната система и намалява опасността от задавяне.

5. Контролирайте емоциите си

Не се страхувайте, че няма да получите желаното лакомство. Дори ако любимата ви салата или десерт свършат, можете да помолите кухненския персонал да донесе повече или да го отделят специално за следващия път.

6. Ползвайте различни съдове

Не се стремете да поберете всичко в една чиния, а вземете чист съд за супа, люто и десерт. Защо да смесвате несъвместими вкусове?

7. Не разбърквайте контейнерите с храна

На шведската маса не е обичайно да избирате най-добрите парчета, трябва да оставите ястието както си е.

8. Оставете си място за плодове

Диетолозите съветват да ги консумирате след хранене, препоръчително е да мине около час. Ако имате следобедна закуска, можете да опитате сочни плодове тогава.

9. Не изнасяйте храна

Напълно приемливо е да вземете със себе си 1-2 ябълки или други дребни плодове, но е забранено да вземете цели чинии с храна от ресторанта. Това нарушава хигиената в хотела и изглежда много грозно отстрани.

Направиха класация с петте най-отвратителни курорта на света

10. Почистете след себе си – ако шведската маса е на самообслужване.

Там, където чиниите се вдигат от сервитьорите, след приключване на храненето приборите трябва да се поставят успоредно на чинията, насочени в една и съща посока. Така служителите на ресторанта ще разберат, че могат да отсервират.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай