logo

Носталгично: Това са някои от най-впечатляващите сгради на бившия СССР

Носталгично: Това са някои от най-впечатляващите сгради на бившия СССР

Повечето днес изглеждат безумно, но на времето си са били истински забележителности

Повечето от сградите на бившия СССР са празник на архитектурата. Тези често изглеждат сякаш са излезли от научно-фантастични филми.

NeoFacts предлага да се потопим в носталгията и да се запознаем с големите сгради на Съветския съюз.

Пансион "Дружба". Ялта. Русия

Свободата на действие сред съветските архитекти се наблюдава особено в курортните сгради. Санаториумите са били свързани с „рая на земята”, така че дворците за почивка се отклонявали от общата линия. Пансион "Дружба" е построен през 1980 г. по решение на лидерите на профсъюзите на СССР и Чехословакия.

Най-високата сграда в света пак ще е в Дубай - 1300 метра!

Преди началото на строителството възникнал проблем - по това време е изградено цялото крайбрежие на Златния бряг. Ето защо пансионът е получил само тясна част от територията.

Освен това тук е открит земетръсен разлом. По време на строителството сградата трябвало да има минимален контакт с наклонения релеф.

Сградата на Държавния цирк в Кишинев. Молдова

Сградата датира от 1981 година. Главният архитект е С. М. Шойхет. Кишиневският цирк се нарежда на първо място в Съветския съюз по красота и удобство, както и на четвърто място в света.

Сградата има сгъваем купол. А около залата има пешеходно фоайе и летни веранди.

Блок пръстен, жилищен район Матвеевское. Москва

Архитектът на това забележително творение е Евгени Стамо. Блокът е построен през 1973 година. Шест години по-късно е построена нова сграда с форма на пръстен.


Те станаха истинска украса на столицата през 70-те години. Тези сгради бяха истинска новост в архитектурата на Москва. В тези блокове  има зелена зона с детска площадка.

Кино "Русия", Ереван, Армения

Киното е построено през 1975 г. в центъра на столицата на Армения. Творческият екип на архитектите включва хора като Г. Погосян, А. Тарханян, С. Хачикян.

Само 10 процента от жителите на Дубай са правоверни мюсюлмани

Ако погледнете сградата отстрани, ще видите два огромни обема, които са повдигнати на земята и са насочени нагоре. Вътре има две киносалони.

Спортен комплекс "Медео". Алма Ата. Казахстан

Спортният комплекс "Медео" е разположен във високопланинския масив Медеу. Това е най-големият алпийски комплекс в света. Тук има и най-голямата площ на изкуствено ледено поле - 10,5 хиляди квадратни метра.

Церемонията по откриването на пързалката се състоя през 1972 година. Благодарение на високата сеизмичност на района, дизайнът е направен монолитен. Цялата структура е много стабилна. А през 1982 г. спортният комплекс влезе като паметник на архитектурата в държавния списък на историческите и културни паметници на Казахската ССР.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай