logo

Няколко хитри трика за гарантирано заспиване в самолета

Няколко хитри трика за гарантирано заспиване в самолета

Има два типа хора на този свят – такива, които могат да спят в самолетите, и такива, които не могат. Първите изскачат от седалките си след кацането, излизат със свежи лица и ясен поглед и са готови да се потопят в културата и атмосферата на новата страна.

Другите се влачат едва-едва по пътеката, мъчейки да се свършат елементарни неща като да използват машините на паспортния контрол и охраната и да обяснят дали пристигат „по работа или за удоволствие“. Ако сте от последния вид и всяко дълго пътуване ви съсипва и заради дългото време в самолета и заради часовата разлика, вероятно ще изпитвате затруднения да функционирате нормално в първите 72 часа след пристигането си.

Но не се притеснявайте – има начини и средства, с които да си осигурите малко повече сън на борда. Вижте нашите съвети за бързо заспиване:

Обявиха най-ужасното летище в цяла Великобритания - едно от най-използваното от българи

Запазете си ред

Всички знаем, че свещеният граал на спането е да успеете да заемете легнало положение, за да си създадете усещането, че сте в легло. Ясно е, че можете да си гарантирате това в бизнес клас, но ако ви се налага да ползвате икономичната, дайте си шанс като резервирате средната седалка на ред, когато купувате билети. Двойките и семействата едва ли ще изберат да седнат от двете ви страни, тъй като предпочитат да са заедно. И ако полетът не е пълен, ще имате по-голям шанс да имате цял ред седалки за себе си. Изберете такъв, който е в средата или задната част на самолета, а не в по-популярната предна част на салона.

Ако това не проработи, огледайте хубаво докато е време. Ако можете да забележите празни редове, помолете стюардите възможно най-бързо дали може да ви сменят местата и да си осигурите допълнително място, където да опънете краката си.

Важен съвет: веднъж легнали удобно, не забравяйте да си сложите колана, така че да се вижда над одеялото. Няма нищо по-лошо от това да в събуди стюардеса по време на турбуленция, за да провери дали сте обезопасени.

Придържайте си към обичайния си режим

Може да ви изглежда глупаво, но да се приготвяте „за леглото“ по същия начин, по който бихте го правили вкъщи, означава, че психически ще сте по-подготвени да заспите. Да си обуете пижама, да си измиете зъбите, да си измиете лицето – тези неща могат да ви дадат правилната настройка. Ако обикновено четете преди сън, направете го и в самолета – сигнализирайте мозъка си, че будната част от деня официално е приключила.

Изберете правилната маска за сън

Има различни видове маски за сън. Колкото и да са грабващи маските от имитация на сатен със забавни картинки, този предмет всъщност има съвсем реално предназначение – да спре светлината, за да можете да се унесете. По-добре изберете функционална черна маска с меки ръбове и повдигнати краища, за да постигнете пълна тъмнина.

Магическата напитка, която да пиете за добър сън

Сложете тапи за уши

Също както маската за сън, правилните тапи за уши променят всичко. За много хора тъкмо постоянният шум от двигателите е основната пречка да заспят. Заслужава си да изпробвате различни видове предварително, за да видите кой ще ви пасне точно. Ушите на всички са различни все пак.

Вземете си собствена възглавница

В случаи като тези, когато ще ви се наложи да спите седнали, една от тези странно изглеждащи възглавници с формата на подкова могат да се окажат много полезни. И са много по-удобни от плоските и безполезни възглавници, които дават в самолетите.

Изключете се

Свръхстимулацията е враг на заспиването. Колкото и неустоима да изглежда възможността да наваксате с пропуснати филми или да поиграете на някоя игра на телефона си на борда, включените електронни устройства всъщност държат мозъка ви "включен". Планирайте кога е най-добре да заспите и поне половин час преди това изключете всички електронни устройства. През това време можете да почетете малко или, още по-добре, да се отдадете на 20-минутна медитация.

Кажете "да" на пиенето

Ако по принцип пиете, чаша вино или уиски в часа преди заспиването може да има много благотворен ефект. Но не прекалявайте! Ефектът от алкохола се усеща като по-силен на по-голяма височина и, ако се напиете, може да се сбогувате със съня. Освен това да имате махмурлук на самолет не е никак приятно изживяване. 

Задължително ВИДЕО! Ето така ще ви ошушкат крадците докато се маете напред-назад с куфарите по летищата

Вземете медикаменти

След като изрично подчертаваме, че е недопустимо да се опитвате да прекарате забранени вещества през охраната на летищата, има редица позволени медикаменти, които могат да ви помогнат да заспите. Сред например са валериановите капки и мелатонинът, които юе ви "насочат" в желаната посока. Разбира се, в никой случай не бива да се прекалява. 

Без напрежение 

Ясно е, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но ако се притеснявате за това, че няма да заспите, наистина няма да заспите. Опитайте се да не се напрягате, а да го видите като възможност просто да си затворите очите за малко. Настанете се удобно и се отпуснете и си напомнете, че не е краят на света, ако не успеете да си откраднете малко сън. Ако успеете, това е просто бонус. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

Коментирай