logo

Островите, на които жените имат само по един сутиен

Островите, на които жените имат само по един сутиен

Дори когато ги има в наличност по магазините, те обикновено са внос от Китай и са твърде малки или неподходящи

Всяка вечер, когато Маялалани Маафу се прибере вкъщи от работа, тя пере единствения си сутиен, надявайки се, че ще изсъхне до сутринта.

Нейната работа като митнически служител на островите Вавау в Тонга ѝ носят на ден по 25 паанга – 16 долара, което е с долар по-малко от цената на среден клас сутиени.

„Може би си купувам по един сутиен на година. Ако си купя два, няма да мога да изхраня децата си“, разказва г-жа Маафу пред Ей Би Си Австралия.

Рускиня разкри истината за живота си като съпруга на турчин в Истанбул

Това е проблем, който засяга много жени по тихоокеанските острови. Качествените сутиени обикновено са твърде скъпи и жените често трябва да пътуват от отдалечените си селца до градовете, ако искат да си купят такъв.

Дори когато ги има в наличност по магазините, те обикновено са внос от Китай и са твърде малки или неподходящи за габаритите на жените от Тихоокеанския регион.

Хората, занимаващи се с доставянето на така търсеното бельо до островите на Пасифика, казват, че да подариш качествен сутиен на жена променя страшно много неща в живота ѝ. Без такъв жените често не са достатъчно смели да спортуват или просто да бъдат активни в живота на общността.

Това не е просто част от облеклото – това е въпрос на достойнство

Преди 15 години Лиз Бейкър, хиропрактор от Меблърн, стартира проект, с който да бъдат осигурени сутиени на жените на тихоокеанските острови. За този период неправителствени организации са събрали над 2,5 млн. сутиена.

С помощта на местни благотворителни организации и над 300 доброволци, проектът отваря пунктове, където хора от Австралия и Нова Зеландия могат да даряват сутиени.

Те са сортирани и изпратени с контейнери на кораби до Папуа Нова Гвинея, Самоа, Тонга, Соломоновите острови, Вануату и Фиджи.

Миналата седмица новозеландският клон на проекта е получил над 1500 сутиена от женски организации в правителствени служби, които сега се подготвят за доставка до Фиджи.

Модните тенденции, които ще са хит тази есен СНИМКИ

Белинда Уотърс от Министерството на правосъдието на Нова Зеландия казва, че била удивена от купищата дарения. „Това, което ми направи впечатление, е, че много от тези жени никога няма да имат втори сутиен през живота си – това е единственият, който ще получат“, обяснява тя.

Сутиените са изключително важна подкрепа, особено за жените, които носят по-големи размери и които се прегърбват заради големия си бюст. „В селото си те обикновено стоят в края и не казват нищо, защото не искат да ги забележат“, посочва тя.

По думите им, нуждата от достъпни, качествени сутиени, не е само заради това да имаш още една възможност какво да облечеш, а е въпрос на достойнство. „Това дава сила. Това е нещо, което си е само тяхно“, посочва тя.

От проекта изпращат специални сутиени и силиконови подплънки за жените, изгубили гърдите си заради рак. Това им помага да си върнат увереността.

Особено много се търсят и спортните сутиени от младите жени, които искат да спортуват активно. „Не им се налага да мислят за това, че трябва да слагат ръка на гърдите си докато тичат“, обяснява Наоми Робъртс от проекта.

Инициативата не минава и без критки. Преди време организации я критикуваха за това, че благотворителната им дейност подкопава местния бизнес.

Белинда Росели – основателка на благотворителна организация, образоваща жените по селата за здравето им, която помага на проекта, разкрива, че е получавала доста критики.

Защо красивите жени не трябва да стъпват в Армения

„Има хора, които са ми казвали: „Не бива да внасяте в живота очакванията на белите жени и това, което те смятат за нормално, в Тихоокеанския регион“, казва тя.

Но г-жа Маафу заявява, че сутиените са приети много добре в Тонга, особено от хората, които имали най-голяма нужда от тях.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай