Любителите на храната познават вкусните храни от световната кухня. Докато пицата, пастата и сушито са вкусни и популярни, има някои храни, които звучат меко казано странно. Някои от тях звучат направо отвратително.
Casu Marzu – Италия
Известно като „личинково сирене“, Casu Marzu е традиционно сардинско сирене, което вътре има живи ларви на насекоми.
Тези ларви улесняват ферментацията, разграждайки мазнините на сиренето, за да създадат мека, кремообразна текстура. Въпреки силния си вкус и потенциалните рискове за здравето, местните го смятат за деликатес, пише Еxplo-re.
Балут – Филипините
Балут е оплодено патешко яйце с частично развит ембрион, сварено и изядено директно от черупката. Този деликатес е популярен във Филипините и части от Югоизточна Азия, често подправен със сол или чили и оцет.
Смята се, че е афродизиак и обикновено се продава от уличните търговци.
Хакарл – Исландия
Hakarl е ферментирало месо от гренландска акула, което е токсично, ако се консумира прясно поради високите нива на урея и триметиламин оксид.
Традиционното исландско приготвяне включва ферментация на месото в продължение на няколко месеца, за да се намали токсичността, което води обаче до силна остра миризма.
Пържени тарантули – Камбоджа
Произхождащи от епохата на Червените кхмери, когато храната е била оскъдна, пържените тарантули са се превърнали в популярна закуска в Камбоджа.
Паяците се овкусяват със захар, сол и чесън, преди да се изпържат до хрупкава кора. Твърди се, че вкусът им е подобен на раци и са се превърнали в туристическа атракция в региони като Скуон, известен като „Спайдървил“.
Century Egg – Китай
Известни още като „стогодишни яйца“, това са патешки, пилешки или пъдпъдъчи яйца, консервирани в смес от глина, пепел и негасена вар за няколко седмици до месеци. Процесът превръща жълтъка в тъмнозелен или сив цвят с кремообразна консистенция, а белтъка в тъмнокафяво полупрозрачно желе.
Въпреки силния си вкус и мирис, те са деликатес в китайската кухня.
Хагис – Шотландия
Хагис е пикантен пудинг, съдържащ овче сърце, черен дроб и бели дробове, смлени с лук, овесени ядки и подправки. Традиционно се сервира с „непс и тати“ (ряпа и картофи) и е националното ястие на Шотландия.