Пържена тарантула и сирене с ларви - най-странните храни по света

Известно като „личинково сирене“, Casu Marzu е традиционно сардинско сирене, което вътре има живи ларви на насекоми

https://pochivka.blitz.bg/narachnik/parzhena-tarantula-i-sirene-s-larvi-nay-strannite-hrani-po-sveta Pochivka.blitz.bg
Пържена тарантула и сирене с ларви - най-странните храни по света

Любителите на храната познават вкусните храни от световната кухня. Докато пицата, пастата и сушито са вкусни и популярни, има някои храни, които звучат меко казано странно. Някои от тях звучат направо отвратително.

Casu Marzu – Италия

Известно като „личинково сирене“, Casu Marzu е традиционно сардинско сирене, което вътре има живи ларви на насекоми.

Тези ларви улесняват ферментацията, разграждайки мазнините на сиренето, за да създадат мека, кремообразна текстура. Въпреки силния си вкус и потенциалните рискове за здравето, местните го смятат за деликатес, пише Еxplo-re.

10 италиански ястия, които трябва да опитате поне веднъж

Балут – Филипините

Балут е оплодено патешко яйце с частично развит ембрион, сварено и изядено директно от черупката. Този деликатес е популярен във Филипините и части от Югоизточна Азия, често подправен със сол или чили и оцет.

Смята се, че е афродизиак и обикновено се продава от уличните търговци.

Хакарл – Исландия

Hakarl е ферментирало месо от гренландска акула, което е токсично, ако се консумира прясно поради високите нива на урея и триметиламин оксид.

Традиционното исландско приготвяне включва ферментация на месото в продължение на няколко месеца, за да се намали токсичността, което води обаче до силна остра миризма.

Пържени тарантули – Камбоджа

Произхождащи от епохата на Червените кхмери, когато храната е била оскъдна, пържените тарантули са се превърнали в популярна закуска в Камбоджа.

Паяците се овкусяват със захар, сол и чесън, преди да се изпържат до хрупкава кора. Твърди се, че вкусът им е подобен на раци и са се превърнали в туристическа атракция в региони като Скуон, известен като „Спайдървил“.

Century Egg – Китай

Известни още като „стогодишни яйца“, това са патешки, пилешки или пъдпъдъчи яйца, консервирани в смес от глина, пепел и негасена вар за няколко седмици до месеци. Процесът превръща жълтъка в тъмнозелен или сив цвят с кремообразна консистенция, а белтъка в тъмнокафяво полупрозрачно желе.

Светът полудя - Балканската закуска е новата мода в града

Въпреки силния си вкус и мирис, те са деликатес в китайската кухня.

Хагис – Шотландия

Хагис е пикантен пудинг, съдържащ овче сърце, черен дроб и бели дробове, смлени с лук, овесени ядки и подправки. Традиционно се сервира с „непс и тати“ (ряпа и картофи) и е националното ястие на Шотландия.

Горещи

Коментирай