Популярните туристически дестинации, до които е по-добре да не ходите през 2024 г.

Популярните туристически дестинации, до които е по-добре да не ходите през 2024 г.

Общо девет места по света бяха включени в списъка за непрепоръчителни дестинации (No List)

Туристическият пътеводител Fodor's посочи популярни дестинации, където е по-добре да не ходите на почивка през 2024 г.

Общо девет места по света бяха включени в списъка за непрепоръчителни дестинации (No List) за 2024 г. по причини, вариращи от прекомерен туризъм и замърсяване на околната среда до проблеми с достъпа до питейна вода.

1. Венеция (Италия) - Известният воден град от много години страда от свръхтуризъм и все още не може да реши проблема. Венеция ще въведе скромна входна такса от 2024 г., но експертите казват, че това едва ли ще бъде възпиращ фактор за туристите.

Европейските дестинации с най-евтината бира

2. Атина (Гърция) - Прекомерният туризъм и липсата на одобрени планове за управление на туризма увреждат Акропола, дори и с последните ограничения за посещения, и нарушават традиционния начин на живот в околните райони.

3. Планината Фуджи (Япония) - Посетителите не разбират напълно рисковете и лошите ефекти от изкачването на планината Фуджи и се излагат на физически риск, като препълват свещения връх.

4. Национален паметник на планината Сан Габриел (Калифорния, САЩ) - Обемът на посетителите, съчетан с липсата на надзор и екологично съзнание, доведоха до влошаване на това, което трябваше да бъде естествен оазис за окръг Лос Анджелис.

5. Залив Ха Лонг (Виетнам) - Управлението на туризма с лодка в залива Ха Лонг, заедно с нарастващите рибарски общности, допринася за създаването на боклук и дизелово гориво във водата, а опитите за ограничаване на замърсяването лесно се заобикалят.

6. Пустинята Атакама (Чили) - Все по-популярната южноамериканска страна рекламира Атакама като един от най-добрите си природни ресурси, но това е в противоречие с начина, по който управлява опазването на околната среда в пустинята.

7. Горното езеро (САЩ/Канада) - Най-голямото сладководно езеро на планетата е изправено пред съвети за консумация на риба и екосистемни заплахи като инвазивни видове и цъфтеж на водорасли, както и ефектите от свръхтуризма, особено в Горния полуостров на Мичиган.

8. Река Ганг (Индия) - Най-важната река в Индия е изправена пред проблеми от отпадъчни води и замърсяване от плаващи води, както и от заплахи за речните делфини - всичко това се влошава от насърчаването на луксозни речни круизи по Ганг.

Това са топ дестинациите за пътуване тази зима

9. Ко Самуи (Тайланд) - Недостигът на прясна вода измъчва Кох Самуи от почти година, тъй като туристите все повече се стичат на острова, консумирайки 70% от местните водни ресурси.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай