Правете си сметката: как ресторантите мамят туристите с бакшиши

Правете си сметката: как ресторантите мамят туристите с бакшиши

Експертът по пътувания разказва още три популярни туристически измами

Ресторантите по света често се опитват да изкарат по-големи бакшиши от клиентите. Експертът по пътувания Джеймс Коул, основател на Panache Cruises, предупреди туристите за често срещана измама, която ресторантите по света използват, за да получат повече пари от тях.

"Някои ресторанти, особено в Щатите, предлагат опции за бакшиш на клиентите върху сметката, който може да се добави към основната сметка. Не забравяйте да направите свои собствени изчисления и да проверите дали процентът е изчислен правилно. Някои компании се опитват да измамят туристите, надявайки се че няма да забележат, че са надплатили бакшиша“, цитира "Експрес" думите на Коул.

Не се хващайте! Полицията разби страшна измама пред Лувъра

Той каза още, че в някои заведения е обичайно незабавно да включват такса за обслужване в сметката. В същото време сервитьорите не споменават това, за да получат двоен бакшиш от гостите, които не проверяват сметката си.

Освен това Коул посочи, че в някои страни, например в Съединените щати, процентът на бакшишите е много по-висок, отколкото в европейските страни, така че туристите трябва да проверят предварително дали са изчислени правилно.

Коул говори за още три популярни туристически измами:

1. Безплатни гривни

Когато посещавате големи градове в Европа, можете да попаднете на измамници, които предлагат на минувачите безплатна гривна за приятелство.

"Те са много бързи и преди да успееш да кажеш "не", вече ти връзват гривна на китката. След това правят сцена как отказваш да платиш, което кара учтивите туристи да се чувстват длъжни да платят, за да избегнат неудобна ситуация. Недейте да се подлъгвайте с безплатни оферти и не позволявайте на никого да слага нещо върху тялото ви. Много рядко нещо наистина е безплатно, така че туристите трябва учтиво да отхвърлят всякакви предложения за „безплатни“ неща“, предупреди Коул.

2. Затворен хотел или атракция

Някои таксиметрови шофьори правят пари, като печелят комисионни от препращане на клиенти към местни фирми. Те казват на пътниците, че хотелът, туристическата атракция или ресторантът, в който отиват, е временно затворен и предлагат алтернативен вариант, с който са в договорка.

„Ако това се случи, просто настоявайте да ви закарат до мястото, което първоначално сте резервирали, защото ако наистина е затворено, нямаше да можете да го резервирате“, обясни експертът.

3. Измами с наем на превозни средства

Туристите трябва да бъдат много внимателни, когато наемат кола, мотоциклет, велосипед или джет, тъй като собствениците могат да ги обвинят в щети, които всъщност не са причинили.

Блондинка заведе приятелки на ресторант, но когато получи сметката ѝ стана лошо ВИДЕО

„Може дори да ви вземат паспорта като гаранция и да заплашат да го задържат, ако не платите за скъпи ремонти. Не забравяйте да направите снимки и видеоклипове на колата си, преди да шофирате, като документирате състоянието й, за да не бъдете обвинени в нещо, което не сте направили", каза Коул.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай