logo

Правилото 3:1, което ще направи чудеса с багажа ви за дълъг път

Правилото 3:1, което ще направи чудеса с багажа ви за дълъг път

Следвайте тези 9 стъпки и ще си спестите много главоболия, включително и плащане на допълнителни такси по летищата

Кое е нещото, от което почти всички пътешественици изпитват истински ужас? Стягането на багажа.

Но няма начин този проблем да бъде избегнат. Или може би има?

Достатъчно е да промените някои от навиците си при стягане на куфарите и ще си спестите много главоболия. Включително и плащане на допълнителни такси за багаж по летищата, съобщава “Escape”.

Нов авангарден начин за използване на възглавничката за пътуване

Много е важно да се придържате към правилото всичко да е максимално опростено. И колкото и да ви се струва досадно, да си направите списък с нужните неща. Това наистина работи.

Напишете си колко дни ще бъдете извън дома си – това ще ви покаже колко чифта гащи, сутиени и чорапи ще ви трябват. Проверете прогнозата за времето и си запишете всички дейности, срещи и дори партита, които сте планирали да посетите, и какво ще ви трябва да носите за тях.

Това е началната точка. Следват 9 супер полезни правила за стягане на багаж, сред които и известното като „3:1“, които ще ви се отплатят неочаквано добре, ако ги изпълните.

Съотношение 3:1

Вземете три горни горни дрехи за всяка долна. Панталоните и полите заемат повече пространство от ризите и тениските, а можете а си позволите да носите един и същи панталон по-често.

Смесване и напасване

Започнете с три неутрални цвята, например бяло, черно и капучино за основните дрехи и добавете два или три цвята, които си пасват с тях. Изберете дрехи, които не ви стягат и които ви карат да се чувствате удобно. Ако не носите нещо вкъщи, няма смисъл да го слагате в багажа.

Пластове

Мислете за леки дрехи на пластове. Тениските, потниците и жилетките могат да се съберат много по-лесно и са по-леки от пуловерите и тежките якета. Вземете си термо дрехи за по-студен климат и поли тип шал за жегата – тежат по-малко и вършат голяма работа.

Шалове, вратовръзки и бижута

Тези неща не тежат почти нищо, добавят още един слой, ако стане горещо и могат да променят вида на нещо, което вече сте носили.

Тоалетни принадлежности

Ако хотелът осигурява тоалетни принадлежности, махнете ги от списъка. Това оставя повече място за грим, например, но не се натоварвайте с неща като преса и други уреди.

Обувки

Трябват ви само три чифта – спортни, равни (или сандали) и токчета. А вътре можете да пъхнете няколко чифта прашки.

Време за подбор

Съберете всички неща от списъка си и ги сложете на леглото, за да видите колко нелепо сте ги подбрали. Със сигурност можете да носите някоя тениска два пъти. Махнете една трета от всички тези дрехи.

Как да опаковаме

Това е като игра на Тетрис – напасване на различни форми на едно място. Първо обувките. Ако вътре може да се сложи нещо, пънете го вътре и сложете обувките най-отдолу. Сложете всички деболии около обувките. Целта е да се създаде плътен първи слой, който да се покрие с дрехите.

Навиване, сгъване или вакуумиране?

Трудно е да се каже кой от посочените методи е най-ефективен, но най-важното е не как опаковате, а какво вземате. Вертоятно комбинацията от трите работи най-добре.

Навиването спестява място. Полезно е при раници без отделения. Сгънете си бельото, тениската и гащите и ги напъхайте в чорапите – имате готови дрехи за един ден.

Сгъването е идеално за ризи с яка и за хората, които искат ред в куфара си. Пробвайте да сгъвате заедно със закачалката, за да можете да я извадите директно от куфара и да я сложите в гардероба.

Пликовете за вакуумиране са за супер организираните. Те също спестяват място и могат да се ползват за връщане обратно на някои мръсни дрехи.

Топ полезни съвети:

- направете си копие на последния вариант на списъка. Няма нужда преживявате този кошмар и при прибирането;

- ръчни чанти – трябва ви само една. Ако ви притрябва друга, купете си я като сувенир;

- носете си всичко, което не можете да си позволите да изгубите;

Защо дънките могат да ви спасят живота по време на полет

- носете най-тежките дрехи в самолета;

- книги – вземете си електронни и спестете място;

- паспорт и документи – сканирайте и си изпратете копие (както и на приятел).

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!