logo

Прекроиха картата! Канада и Европа вече граничат по суша

Прекроиха картата! Канада и Европа вече граничат по суша

Войната на уискито приключи след десетилетия алкохолни сражения

Канада и Дания най-накрая сложиха край на десетилетната си „война“, водена заради знамена, уиски и шнапс на необитаем остров в Арктика.

Двете държави официално подписаха споразумение да си разделят остров Ханс, намиращ се на северозапад от Гренландия, създавайки по този начин първата сухопътна граница на Канада с Европа. Това се случи на церемония в Отава, на която присъстваха канадският външен министър и нейният датски колега, съобщава „Евронюз““.

Остров Ханс, разположен в териториалните води на Канада и Дания, се намира в средата на пролива Кенеди в Северния ледовит океан. Дълги години неговата принадлежност се оспорва между Дания и Канада. "Интелигентната война", или "войната на уискито", както е известна се заключаваше в това периодично на острова да се сменят националните флагове на двете държави.

Канадско село, в което викингите са пристигнали преди Колумб

След подписаното споразумение Дания ще контролира 60% от острова, а Канада - 40%.

Войната в студените води на Северния ледовит океан продължи повече от сто години Малкото парче земя, наречено Ханс (Hans Island, Ile Hans) с площ от 1,3 квадратни километра, представлява просто скалист къс земя, където не живее никой и нищо не расте. Но за участниците в спора въпросът е принципен – дори едно парче камък не може да бъде дадено на друга държава просто така.

В самото начало островът не принадлежал на никого. Местните жители – инуитите, винаги знаели за съществуването му, но не се интересували от тази безплодна земя. В началото на 20-те години на миналия век датска експедиция изследвала околностите и през 1933 година заедно с цяла Гренландия добавила островчето към своето кралство. Логиката била проста: островът принадлежи на Гренландия, а Гренландия принадлежи на Дания, което означава, че и островът е собственост на кралството, решили в датския парламент.

Петдесет години по-късно Дания и Канада започнали преговори за морската граница между двете държави.

 

За да можело договорът да бъде напълно честен, подялбата трябвало да бъде извършена чрез компютър. С него щяло да се изясни до милиметър къде преминава средата между териториите и да се сложи граница точно в центъра. Компютърът си свършил работата – пресякъл на две равни части центъра на Ханс.

Спогодбата между Дания и Канада включвала линия, разбита на 127 отрязъка. Отрязъкът между 122-та и 123-та точка се пропуска – именно тук се намира остров Ханс, което станало причината за неразбирателство между двете страни.

В същото време канадска нефтена компания изпратила на острова свой екип да изследва какво има под леда. Когато това станало известно, ситуацията между двете страни се обострила.

 

Може би освен нефт, на малкия остров се криели и други ценни съкровища. В такъв случай не можело да се допусне пропуск в съглашението. Страните отново свикали съвет и се договорили да не бъдат провеждани никакви изследвания, за да не ескалира напрежението.

През 1984 година Дания изпраща военен кораб в зоната. Военните забили на острова датския флаг, оставяйки под него бутилка с датски шнапс и бележка: "Добре дошли на датския остров!".

Веднага щом канадският екип забелязал коварната постъпка от страна на съседите си, изпратили на острова свой „подарък“ – сменили датския флаг с канадски, а на земята оставили бутилки с канадското уиски „Canadian Club”. Това е причината спорът за остров Ханс да бъде наричан “войната на уискито” или „алкохолната война“ между Дания и Канада.

Живея в Канада от 5 години, но с тези неща така и не свикнах

Войната продължава над 30 години и през цялото време едната или другата страна изпраща свой екип, който изпива спиртната собственост на „противника“, след което обявява територията за своя и подменя чуждия флаг със своя. Знаейки, че втората страна несъмнено рано или късно отново ще пристигне на острова, първата оставая там националното си питие: датчаните – шнапс, а канадците – уиски.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Мила

Мила 20.06.2022 7:21

Забавно и много показателно как в международните отношения лесно може да се прекрачи тънката граница .Тогава може нещата да станат непоправими ,.за щастие,този случай има хепиенд.Не така стои въпросът с Курилските острови и Донбас.

jorgo

jorgo 20.06.2022 17:09

Руснакът като се напие оная си работа не види , че камоли КУРилските острови ;)