logo

Канадско село, в което викингите са пристигнали преди Колумб

Канадско село, в което викингите са пристигнали преди Колумб

Ланси Медоус е място, което си заслужава да се посети

На север от Нюфаундленд в Канада се намира село, за което се смята, че е било обитавано от викингите още през 1021 г. и името му е Ланси Медоус.

Според скорошно проучване, публикувано в списание Nature и докладвано от CNN, викингите "изпреварили" Колумб и станали първите хора, прекосили Атлантика по пътя за Америка. 

Стволовете, изрязани с метални остриета, каквито местните жители не са познавали, са една от следите, оставени от викингите.

Северноевропейските моряци и войници имали отлични корабоплавателни умения, но им липсвали суровини и се заели да търсят алтернативни източници, казват историците.

Ланси Медоус може да бъде легендарният Винланд, увековечен в сагите на викингите като място, използвано за попълване на хранителните запаси, докато експедиции се движели на запад. Някои експерти смятат, че викингите дори са достигнали до Северна Америка и Големите езера, въпреки че доказателствата са спекулативни.

Знаете ли защо на прозорците на холандските сгради няма завеси?

Колко дълго викингите са останали в Ланси Медоус не е известно, но се смята, че това е няколко години, най-много десетилетие. Смята се, че стотици викинги са оставили след себе си структури, наподобяващи скандинавски сгради в Гренландия и Исландия.

Малкият Вавилон: Руският град на границата с Монголия, който някога е бил рай за богатите СНИМКИ

Независимо от историята, Ланси Медоус е място, което си заслужава да се посети, преди всичко заради естествената си красота. Той е на 51 мили с кола от летище Сейнт Антъни и на пет часа път с кола от Национален парк Грос Морн.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!


 

Коментирай