logo

„Пренеси ни, Господи“ – най-опасният път в Русия, който трябваше да бъде затворен

„Пренеси ни, Господи“ – най-опасният път в Русия, който трябваше да бъде затворен

По спомените на очевидци, през първите десетилетия от съществуването му най-редовно се налагало да го ремонтират на различни места

В Русия има немалко трудни за преминаване пътища, по които пътуването се полмни дълго. Но един участък от Краснополянското шосе е популярен с названието „Пренеси ни, Господи“ и това съвсем не е случайно.

Причината за това е, че той е изключително опасен. Въпреки че е считан за най-рисковият път в страната, той е използван повече от 100 години.

В крайна сметка наскоро пътят беше затворен, но това само го направи по-популярен сред любителите на екстремния туризъм.

Бихте ли пробвали? Ето как изглежда разходка по „най-смъртоносната“ планина в света

Строителството на магистралата до селището Красная поляна, което се намира в Краснодарския край в района на Сочи, започнало през 1897 г. Той трябвало да замени конния път, който единствен свързвал крайбрежието с Красная поляна, но заради тежкия терен и метеорологичните условия бил отворен само шест месеца в годината.

Изграждането на новия път било поверено на минния инженер Василий Константинов. Следвали две години тежък труд в условия, неподходящи за строителство на главен път, които не минали без трагични епизоди.

Освен това в края на 19-и век технологиите, с които Константинов и неговите работници разпологали, били доста примитивни. В крайна сметка, обаче, бил създаден единствен по рода си път, който и до днес се счита за истински инженерен шедьовър.

Но и след края на строителството пътят създавал проблеми. По спомените на очевидци, през първите десетилетия от съществуването му най-редовно се налагало да го ремонтират на различни места.

В периода на Съветския съюз са правени опити за модернизиране на пътя, но при тези трудни условия това се оказало сложно. Шосето било опасно, но много живописно. Местните жители бързо го кръстили „Пренеси ни, Господи“.

Допълнителен проблем било и постоянното падане на малки и средноголеми камъни по покривите на колите, преминаващи по пътя. Затова автобусите, обслужващи маршрута, били оборудвани със специални защитни мрежи.

Въпреки тежките условия било възможно да се построи достатъчно широк път, на който два автомобила лесно да се разминават, а когато е само един, той да може да заобикаля падналите камъни.

Разбирайки колко голяма е опасността на отсечката „Пренеси ни, Господи“, властите се опитвали да намерят решение. Те изправили и разширили шосето, построили нови прелези, използвайки по-модерни технологии. Въпросът стана отново актуален, когато Сочи беше избран за домакин на Олимпийските игри през 2014 г.

Най-страшният водоем в Русия

Затова през 2005 г., когато беше открит 3-километров тунел пред село Кепша, участъкът от пътя с интересния прякор беше затворен.

Днес властите се опитват да не допускат посетители до него заради занемареното състояние на шосето и постоянната опасност от падане на камъни. Има, обаче, ентусиасти и любители на екстремния туризъм, които се опитват да преодолеят опасната, но много живописна отсечка с велосипеди.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай