logo

Сензация! Откриха най-старата мумия в Египет ВИДЕО

Сензация! Откриха най-старата мумия в Египет ВИДЕО

4300-годишната мумия е намерена на дъното на 15-метрова шахта в разкрита наскоро група от гробници

Египетски археолози разкриха гробница на фараон близо до Кайро. Вътре се намира мумия, за който се предполага, че е най-старата, намирана в Египет.

4300-годишната мумия е намерена на дъното на 15-метрова шахта в разкрита наскоро група от гробници, датиращи от Петата и Шестата династия на Старото царство, близо до Стъпаловидната пирамида в Сакара.

За това разказа пред репортери директорът на екипа Захи Хавас, съобщава „Ал Джазира“.

Мумията на мъж, наречен Хекашепес, била покрита със златен лист и се намирала във варовиков саркофаг, запечатан с мазилка.

„Сложих главата си вътре, за да видя какво има в саркофага – красива мумия на мъж, изцяло покрит с пласт злато. Тази мумия може да е най-старата и най-запазената в Египет до момента“, казва Хавас.

Сред другите гробници има една, която е принадлежала на Кнумджедеф – надзирател на властта, отговорник на благородниците и жрец по времето на Унас – последният фараон от Петата династия. Тя е украсена със сцени от ежедневието.

Друга гробница принадлежала на Мери – „пазител на тайните и помощник на великия водач в двореца“. Жреческата титла „пазител на тайните“ се давала на висш служител в двореца, който имал правомощията да изпълнява специални религиозни ритуали.

Трета гробница принадлежала на свещеник в пирамидалния комплекс на фараон Пепи I, а четвърта – на съдия и писател на име Фетек. В гробницата на Фетек е намерена колекция от най-големите статуи, откривани някога в района.

Българка посети Египет и животът й се промени завинаги

В гробниците са намерени много статуи. Една от тях представлява мъж и жена с техните слуги.

Големият погребален комплекс близо до древната египетска столица Мемфис пази над 10 пирамиди, животински гробове и стари коптски християнски манастири.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

???

??? 28.01.2023 22:50

Никъде не се видя мумията

Дядо

Дядо 28.01.2023 23:46

Няма да пътувам, нищо не разбрах от това което четох.