logo

Странни факти за Гърция, които ще ви шокират, ако не живеете там

Странни факти за Гърция, които ще ви шокират, ако не живеете там

В Гърция има 300 слънчеви дни годишно, можете да плувате в четири различни морета, а местните хора са гостоприемни и дружелюбни

Първите асоциации, които си правим, когато си помислим за Гърция, са острови, узо и олимпийски богове. Страната е идеално място за почивка и живот.

В Гърция има 300 слънчеви дни годишно, можете да плувате в четири различни морета, а местните хора са гостоприемни и дружелюбни. Въпреки това, както всяка друга държава, Гърция си има някои странности и неудобства в ежедневния живот.

Вижте как живеят гръците и кои са необичайните неща, които чужденците трудно разбират.

Странните навици у турците, които чужденците не могат да проумеят

1. Много е трудно една жена да вземе фамилията на съпруга си

Почти нвеъзможно е да носите името на съпруга си, след като се ожените. Можете да пробвате и да получите разрешение от съда, но само ако има основателни причини за това.

Можете да подадете молба и за двойно фамилно име. Това ще отнеме много време и средства. И няма гаранция, че ще го получите. Децата могат да вземат фамилията както на бащата, така и на майката, пише Bright Side.

2. Гърците рядко се развеждат

Разводът в Гърция е нещо много необичайно. Брачната институция се пази ревностно, затова тук е най-ниският ръст за цяла Европа. За да се разведат, хората трябва да минат през много бюрократични процедури и да похарчат много пари. А според гръцкия закон не можете да се разведене, ако сте били женени по-малко от 6 месеца.

3. Гърците обожават да се целуват

В Гърция хората се целуват два пъти – по веднъж за всяка буза. Интересното е, че тази традиция е популярна еднакво и сред мъжете и сред жените. Разбира се, това се прави с приятели и познати, но ако срещнете грък повече от веднъж, вече се считате за добри познати.

4. Децата са много важни

Много жени, които се заселват в Гърция, са изненадани от това виждане. Например, има традиция, според която 40 дни след раждането бебето може да получава подаръци, но не трябва да има посетители. Затова често мъжете се прибират от работа с подаръци за новороденото.

Някои туристи са удивени как гърците реагират, когато видят бебета. Те надничат в количката, усмихват им се и плюят някъде наблизо, „за да не го урочасат. Това го правят и млади и стари.

5. Всички местни и чужденци имат право на безплатна медицинска помощ

В Гърция има задължително здравно осигуряване. Но да стигнете до доктор в държавна болница не е никак лесно – има твърде много хора и опашките са огромни. Обикновено трябва да чакате за час поне 2 седмици.

Затова повечето гърци имат втори осигурителен план от работодателите си, който им позволява да ползват частни болници. Лекарите, които не са държавни, могат да ви консултират по телефона.

6. Гърците следват принципа „сига-сига“

„Сига-сига“, което може да се преведе като „по-полека“, е мотото на всеки грък. Всички вярват, че има свещеното право на малко почивка. Защо винаги да се бърза? Всичко може да се свърши „по-късно“.

7. Имат си тяхна сиеста – „месимери“

Заради горещия климат и традиционно бавния начин на живот гърците си имат тяхна версия на сиестата. В повечето случаи те започват деня си много рано – в 6-7 ч. сутринта. По обяд винаги намират време за дрямка. Счита се, че „месимери“ е една от основните причини за дълголетието на гърците.

По време на месимери малките градове и села на практика замират. По улиците можете да видите само туристи. От 3 до 5.30 ч. следобед по закон трябва да се пази тишина.

8. Най-сеизмичният район в Европа

В Гърция има много земетресения. Понякога са по няколко на месец, но рядко се случват големи бедствия. Като цяло хората са спокойни в това отношение, а сградите, дори в по-големите градове, рядко са на повече от 6 етажа.

9. Гръцката салата всъщност се нарича „селска салата“

Салатата, която е популярна по света като гръцка, тук се нарича селкса. Това е най-простото ястие, което се прави от най-разпространението продукти в страната – краставици, домани, лук, маслини, зехтин, сирене фета и риган. Там не режат сиренето на парчето, а го слагат на едно глямо цяло парче.

10. Бързата храна може да е доста различна

Уличната храна е много разпространена в Гърция и тя не включва бургери. Най-популярните ястия са сувлаки и гирос.

Но повечето гърци обожават да ходят в таверни и това е сериозна част от живота им. Вечер таверните обикновено са пълни и това не е защото те не обичат да готвят. Просто е по-забавно и не е много скъпо.

11. Гърците са много емоционални

Има поговорка, която гласи: „Тих грък е този, когото не можеш да чуеш през две махали“. Те обичат да спорят, да изразяват мнението си много емоционално и да показват положителните или отрицателните си чувства.

За тях е съвсем нормално да се разхождат с половинката си и да оглеждат други привлекателни мъже или жени по улицата.

12. Наемите не са много скъпи

В Гърция с е предлагат доста евтини апартаменти под наем, сравнени със средните цени в Европа. За между 300 и 600 долара на месец можете да си наемете приличен апартамент с 2-3 спални в голям град. Колкото по-висок е етажът, толкова по-висока е цената.

Апартаментите, отдавани под наем дългосрочно, обикновено не са обзаведени. Има само гардероб и кухненски уреди, останало е грижа на наемателя.

13. Мъжете са луди по футбола

Основните неща, з акоито можете да чуете гърците да си говорят, са политика и футбол. Между другото, имайки предвид колко емоционални са те, ходенето на мачове не е съсвем безопасно.

14. Гърците обожават кафето и кафенетата

Най-популярната напитка в страната е кафето. Хората там пият огромни количества. Прекарването на известно време в кафене с чаша от горещата напитка е ежедневен ритуал за много местни жители. За разлика от таверните, там се сервират само напитки. Фрапето също е изобретено в Гърция.

15. Гърците си имат свои собствени критерии за красота

Много чужденци казват, че мъжете в Гърция са по-красиви от жените. В повечето случаи жените са доста ниски и закръглени. Много от тях имат проблеми с кожата. Специалисти казват, че това се дължи на климата и начина на живот – любовта им към кафето и цигарите.

Защо германците толкова много обичат да ходят голи

Гъркините много обичат бижутата. Носят всякакви видове цветни камъни, мъниста и други подобни. Обичат лъскавите неща и много от тях имат пиърсинг.

Много от местните имат красива коса. Те обичат да я носят дълга и се грижат добре за нея.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Александър

Александър 15.05.2020 11:34

Това е писано от много НЕ запознат човек ,както и 99% от всякакви други статии .Само с преписване не става , разходете се малко , заблуждавате хората .

Бони

Бони 17.05.2020 2:12

Това не е писано, това са измислици! Трябва да си много захлюпен, че да повярваш на всичко това! И децата вече знаят повече от вас за Гърция!

Лили

Лили 17.05.2020 11:15

Така и не разбрах, кои са 4 четирите морета, в които се къпят гърците!? За Йонийско и Егейско море зная, другите две? В 06.00-07.00 часа, можете само алодапи да срещнете по улиците .

Пенка Димова Вълчева Хараламбиду

Пенка Димова Вълчева Хараламбиду 17.05.2020 23:09

Не си измисляйте глупости за фамилното име,това не е вярно