logo

Топ 13 мистични места, които само най-смелите дръзват да посетят

Топ 13 мистични места, които само най-смелите дръзват да посетят

Като правило те имат тежка история, свързана с кръв, насилие или любовни драми

Можете да вярвате или не в свръхестествени сили, да слушате истории на ужасите с ирония или страхопочитание, но фактът остава: има места в света, където нещо не е наред. Като правило те имат тежка история, свързана с кръв, насилие или любовни драми.

Никой не знае какви форми приема цялата тази отрицателна енергия, защото според законите на физиката тя не може да изчезне. 

Вижте 13 места, където се осмеляват да отидат само най-безстрашните и дори скептиците ще усетят тяхната мистериозна сила. 

Това са най-страшните спални, на които могат да заспят само смелчаците

13. Салем, САЩ
Салем е спретнат град близо до Бостън в Масачузетс, основан през 17 век и пълен със стари имения, църкви и музеи. Но не архитектурата му донесла слава, а безмилостните репресии срещу вещиците - или онези, които се смятаали за такива. Пуританските обичаи на жителите на Салем били особено жестоки и много жени били погубени заради красота, находчивост и други „грехове“, които рядко имали нещо общо с магьосничеството.

Тъжното минало е безсрамно комерсиализирано: магазини с магически атрибути, изложби и представления примамват любителите на зловещия туризъм.


В Салем наистина живеят окултисти - привърженици на езическия култ към Уика, но те се покланят не на дявола, а на силите на природата. А невинните жертви на инквизицията - обесени, изгорени или измъчвани, почиват в местното гробище с прости надгробни паметници. Те имат най-много посетители в края на октомври, когато в града се провежда Samhain - голям празник, приличащ повече на карнавал с костюми, на който се стичат вещици и магьосници от цял свят.

12. Островът на куклите, Мексико
В един от районите на Мексико Сити има остров в средата на канал, който не е за хора със слаби сърца. По дърветата са окачени стотици кукли: голи бебета, млади дами в елегантни рокли, момчета с палави лица. Опърпани, мръсни, обезобразени - те наистина приличат на малки бесилки, вперили поглед в празното със замръзнали очни кухини.

Зловещи кукли "успокояват" призрака на момиче, за което се твърди, че се е удавило в местните води.
Доскоро на острова живееше само един човек - Хулиан Сантана Бареро, който отглеждаше зеленчуци и цветя. Веднъж той чул писъци от водата и се притекъл на помощ, но не успял да спаси давещата се жена. На повърхността плувала само кукла, която той окачил на дърво в памет на непознатата.

След това стонове, стъпки и плач започнали да го преследват - призракът настойчиво искал нови играчки. Почти 50 години Джулиан събирал и окачвал кукли, а фантомът, според него, усърдно обезобразявал всяка една. Сега племенникът на Бареро живее на острова и е открил музей, посветен на историята на чичо му. Можете да стигнете до тук само с лодка, но не всеки има желание да се доближи до тази забележителност. 

11. Остров Повелия, Италия
Във венецианската лагуна, малко на запад от Лидо, се намира остров Повелия, споменаван в историческите хроники от 5 век. Отначало тук са живели бегълци Падуа, които почти 1000 години по-късно са изгонени от генуезците. След това на острова бил създаден изолатор за моряци, които трябвало да прекарват по 40 дни под карантина. После била отворена психиатрична болница с много жестоки процедури.

Легендата разказва, че в древни времена болните от чума са били заточени в Повелия и островът е един гигантски гроб, над който все още витаят неспокойни души.


Островът отдавна е изоставен, само руините на църква, камбанария-фар и други порутени сгради напомнят за смутните времена. Въпреки липсата на транспортни връзки и близостта на доста по-луксозната Венеция, любителите на мистиката са привлечени като магнит. Те наемат частни лодки и тръгват да търсят следи от пациенти, изтощени от лоботомия, главния лекар, скочил от камбанарията, древна чума и други призраци, които не са искали да напуснат последното си убежище.


10. Църква Св. Георги, Чехия
В Чешката република има не само рекламирани паметници от нивото на катедралата Св. Вит, църквата Тин и Карловия мост. В тихото село Лукова, недалеч от Карлови Вари, се руши изоставената църква "Св. Георги", на чешки - "Иржи". От 1352 г. тя служи като обикновена енорийска църква, но през 1968 г. таванът внезапно се срутил и то точно по време на погребение.

Енориашите сметнали това за лош знак, а и възстановяването на покрива беше скъпо, така че храмът бил изоставен.


Младият скулптор Якуб Хадрава разбрал за празната църква и създал инсталация вътре, от която кръвта ви може да замръзне. Гипсови фигури седят на пейките, покрити с покривки, и трептят в тъмното със слаба фосфорна светлина. Според замисъл на автора, това са судетски германци, живели някога в Луково и прогонени след Втората световна война. Техните пози са толкова реалистични, че изглежда сякаш някоя фигура е на път да се раздвижи и да ви повлече в тъмното минало.

8. Припят, Украйна
Празният Припят близо до Киев е основан през 1970 г. Но близостта до атомната електроцентрала в Чернобил предопредели съдбата му: поради най-голямата катастрофа в СССР всички жители бяха евакуирани и градът стана част от забранената зона. Високи сгради със зейнали прозорци, виенско колело, кино "Прометей", база за отдих "Енергетик", супермаркети, хотел - всичко е замръзнало, превърнато в отливка от отминала епоха. Навсякъде цари потискаща тишина.

След аварията градът беше дезинфекциран, радиационният фон е намалял, така че сталкерите безстрашно се разхождат из Припят.
Основният мит за Чернобил са двуглавите кучета, триметровите сомове и други мутанти. В реката и гората наистина има големи живи същества, но радиацията не е непременно виновна: няма ловци, металите са наторили почвата и всичко расте стремително и неограничено. И самият град не е напълно замрял, някои хора се върнаха по домовете си, дори има няколко кафенета и магазини.


7. Замъкът Голшани, Беларус
В съседен Беларус, в околностите на Гродно, се намира замъкът Голшани, принадлежал на династията Сапиеха. Вместо елегантна структура с витражи, камини и фрески, сега там има само купища червени тухли, но призраците не се интересуват къде се заселват. А те са поне двама: Черният монах и Бялата дама.

Всичко останало от замъка след Северната и Руско-шведската война е отнесено за строителни материали за близката механа.


Черният монах е духът на млад обикновен човек, осмелил се да се влюби в дъщерята на принца. Баща й дълги години я криел от непознати и зазидаше нещастника жив в стената. Бялата дама имала подобна съдба, но по съвсем друга причина: невинно момиче било заровено в стената по милостта на злите духове, които попречили на построяването на манастира. И ако един млад мъж примирено търси любимата си в руините, тогава дамата организира дребни мръсни номера за всички мъже, които попадат под призрачната ѝ ръка.


6. Къща Дефео, САЩ
За ужаса в Амитивил говорят всички: филмът от 1979 г. се прочува толкова много, че излиза продължение, а след това и римейк. Сюжетът се основава на случая с Роналд Дефео младши, който застрелял шестима членове на собственото си семейство: родители, братя и сестри. Мястото на престъплението е шикозното имение Great Expectations в най-престижния район на Амитивил (Ню Йорк, САЩ). Убиецът признал за деянието си, но в случая има твърде много мистерии и несъответствия.

Според официалната версия мотивът бил заради пари: Роналд е мързелив син на богат търговец на автомобили, който не искал да го издържа, за което получил куршум заедно със съпругата и децата си.


Година след убийството семейство Лац купува къщата, но набързо я напуска заради поздрави от онзи свят. Парапсихолозите посетили в имението, режисьорите се заинтересували от историята и машината се завъртяла. Но нито учените, нито следващите собственици вече забелязали нещо необяснимо.

5. Котловината на черния бамбук, Китай
Хъйчжу или черната бамбукова котловина, е една от най-известните аномални зони на планетата. В живописно кътче на провинция Съчуан в Китай систематично изчезват хора. Всичко започва в средата на 20 век, когато за едно лято изчезват около 100 души. По-нататък - повече: групи геолози и картографи, инспектори и лесничеи масово изчезнаха и това беше страшно. Оцелелите единодушно говореха за непроницаемата мъгла, която моментално покри Хейджу, загуба на ориентация и пълна безпомощност: преди минута имаше хора наоколо - и изведнъж никой.

Но експедицията на Китайската академия на науките, изпратена да проучи аномалията, се върна благополучно, но не намери нищо.
Хората идват в хралупата, за да си погъделичкат нервите и същевременно да се полюбуват на красотата. Разходете се в мъглата на дървени палуби, положени през гъсталаци от висок бамбук. Слушайте рева на водопади, почувствайте прохладата на езерната вода. И изберете най-правдоподобната от многото версии: бамбукова мечка, която яде пътници, извънземни, работещи в мъглата, растения, които отделят психотропни изпарения, внезапни провали на земята под краката ви - основното е да не се натъквате на някое от горните сами.

4. Гората Хоя-Бачу, Румъния
Подобно място има в Румъния: гората Хоя-Бачу е наричана Бермудският триъгълник на Трансилвания. До преди няколко десетилетия хората спокойно ходели в гората, събирали гъби и се разхождали както през деня, така и през нощта. Но после нещо се объркало: земята започна да се покрива с мъх, стволовете на дърветата се огънали под неестествени ъгли, птиците и животните изчезнали, а местните започнали да виждат призраци.

„Хоя“ на румънски означава „гора“, а Бачу е името на овчар, изчезнал безследно заедно със стадо овце.


Случили се и по-странни неща: изчезнала учителка била открита да седи на края на гората с каменно лице и без да си спомня нищо за последните дни, а 5-годишното момиченце се завърнало няколко години по-късно без да се е променило изобщо. В гората се наблюдават светещи обекти, сенки и следи от непознати същества. Те се виждат на почти всички снимки и дори привлякоха Никълъс Кейдж, който направи документален филм за Хоя-Бачу и гордо го показва на своите партита.


3. Замъкът на Дракула, Румъния
Едва ли в историята ще има втори тиранин, убиец и деспот, който е толкова демонизиран, за когото са изписани толкова много легенди. Влад Цепеш Дракула, управлявал средновековна Влахия, бил наистина безмилостен: набивал врагове на кол, забивал пирони в главите им, избивал ги насред пищни пиршества. Докато самият той не умрял в битка от ръцете на местните жители, жадни за отмъщение.

Тази кръвожадност очарова Брам Стокър, който превърна Дракула в главния вампир на всички времена.


Замъкът Бран, където се твърди, че е живял Цепеш, е най-популярното място, което трябва да се види в Румъния, но в действителност е просто туристическа атракция. Грандиозен, величествен, с тайни проходи и кули, той би бил доста подходящ за вампир, но истинският княз е прекарал тук максимум няколко нощи в плен (и дори това не е сигурно). А руините на Поенари, които не изглеждат толкова впечатляващи, наистина са били обиталището на Дракула и, ако търсите такава атмосфера, тогава тя е тук.


2 Гората на самоубийците, Япония
Гората на самоубийците, известна още като Равнината на сините дървета или Аокигахара, е най-страшната забележителност на Япония. На пръв поглед нищо изненадващо: подножието на Фуджи, гъсти храсталаци, пещери, туристически пътеки. Просто тишината е оглушителна и компасите стават безполезни, но това лесно се обяснява с особеностите на ландшафта и находищата на руда, които объркват стрелките.

Всяка година 70-100 души се самоубиват в злощастната гора.


Средновековни предания разказват за демони, които са обитавали Аокигахара от дълго време. Обеднелите японци довеждали тук немощни старци и деца, които не можели да изхранват, обричайки ги на смърт. И днес това място е второто в света по брой самоубийства след моста Голдън Гейт в Сан Франциско. Нещастниците се бесят, режат се, тровят се, навсякъде са разхвърляни нечии чанти, празни бутилки и блистери от таблетки. Плакатът на входа на гората ни напомня, че животът е безценен дар, но понякога бездната е по-силна от аргументите на разума.


1. Домът на енорийския пастор, Великобритания
Почти всеки окръг на Мъгливия Албион има свои собствени призраци. Например в селцето Борли в Есекс се намира свещенически дом, построен на мястото на бенедиктински манастир. Той бил наполовина опожарен, но репутацията му на най-обитаваното от духове имение в цяла Англия оцеляла.

Викторианският дворец с лабиринтни стаи сменя собствениците си и всеки собственик се сблъсква със свръхестественото.

Най-известният призрак на Борли е монахиня, която се влюбва в монах от Бузе и решава да избяга с него в светския живот. Влюбените били заловени и екзекутирани. Не е известно как точно е убит младежът, но момичето е заковано в стените на манастира.


Блед силует в черни дрехи върви по същия маршрут в градината и не причинява безпокойство на другите, което не може да се каже за други полтъргайсти, които бият камбаните, пишат ужасни фрази по стените, пускат предмети, стенат и плачат. По време на пожара пред очите на полицай от къщата излезли дама и господин, но такива обитатели на дома нямало.

И скептицизмът се разбива върху сухата статистика: от 58 души, рискували да прекарат нощта в руините, 22 са забелязали странности, а 19 са били свидетели на сцени от филми на ужасите.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай