logo

Топ 5 места около София, до които да се разходим през уикенда

Топ 5 места около София, до които да се разходим през уикенда

Ето някои идеи за еднодневно околостолично приключение през уикенда с дестинации, до които ще можете да стигнете за по-малко от час

Всеки има нужда да открадне малко време и да се отърси от задъханото ежедневие. В случай че животът в града ви е дотегнал и искате да избягате за няколко часа, възможностите за разходки около София са наистина много – от красиви водопади и планински върхове до манастири, пещери и спиращи дъха гледки.

Вестник „Монитор“ предлага някои идеи за еднодневно околостолично приключение през уикенда с дестинации, до които ще можете да стигнете за по-малко от час.

Един от най-вълнуващите природни паркове в близост до София, който е задължителен за посещение, е приказният геопарк Искър-Панега. Там се намира една от най-омайните екопътеки в България. Разположен малко преди входа на град Луковит, паркът е изграден покрай река Златна Панега, а множество мостчета, беседки и дървени платформи правят разходката още по-запомняща се.

Неизвестна руска република крие последните езичници на Европа

Сред гъстата, наподобяваща джунгла растителност, гнездят 128 вида птици, от които 25 са вписани в Червената книга на България. Местността несъмнено е перфектното място за отдих и еднодневна разходка от столицата през уикенда.

Един от най-големите минуси на столицата е, че морето не е никак близо, а както е казал Хемингуей – всичко, което е далеч от морето, е провинция. За сметка на това в близост до София има доста красиви язовири и езера. Независимо по кое време от годината ще го посетите, друго страхотно място за разходка е язовир „Искър“ - най-големия язовир в България.

През пролетта и лятото може да си наемете лодка или джет и да се насладите на язовира, докато плавате през него или пренощувате там на палатка. Зимата пък може да се полюбувате на красивата заснежена повърхност и спокойствието, което лъха от него.

В Китай вече и гледките са фалшиви! Разкриха голяма туристическа шашма

По дефилето на река Искър също ще откриете още две чудни местенца – Лакатнишките скали и пещерата Темната дупка, които са част от природния парк “Врачански Балкан”. Лакатнишките скали се издигат на левия бряг на река Искър и са защитена местност. Варовиците се виждат отдалеч, като някои от тях се издигат на над 250 метра височина.

Около пътеката са изградени наблюдателни площадки, от които може да запечатате феноменални кадри, изградени са и пейки и беседки, на които да си отпочинете от катеренето. Изкачването е със средно ниво на трудност и отнема между 30 минути и час.

В самите скали на Лакатник пък се е разположила една от опасните и мистериозни пещери в България – Темната дупка, която е сред първите, които е проучвана и картографирана. И макар да е обявена за забележителност, не е препоръчително да влезете съвсем сами, освен ако вече не я познавате…

В близост пред вас ще се разкрие и мистиката на пещерата Проходна, известна като Божиите очи. Позиционирана в карстовия район край село Карлуково, тя е с най-дългия пещерен тунел в България – 365 метра. Неслучайно хората казват, че отивайки на това място, човек може да погледне през Очите на Господ както още наричат пещерата.

Причината за това са специфичните отвори в нейния таван в средната й зала, наричани „окни“. Образувани поради ерозията, вследствие на постоянно просмукващите се води, те са разположени на малко разстояние една от друга и имат бадемовидна форма, като действително много наподобяват очи.

Пещерата е подходяща за посещение в различните части на деня, тъй като е естествено осветена от влизащите през дупките снопове лъчи, а падне ли нощта, процепите биват запълнени от сиянието на Луната. Освен това кухината е една от малкото в Европа, където е подходящо практикуването на пещерни бънджи скокове. Затова, когато се отправите на пътешествие в тази потока, не се учудвайте на бънджи ентусиастите, а също и на катерачите, които ще висят над вас по високите стени.

Една от най-популярните заради хубостта си дестинации около София е и живописното Ждрело на река Ерма. Резултат от хилядолетното ерозионно действие на реката, която е прорязала дълбока теснина във варовика, Трънското ждрело, както още се нарича, е с дължина около 100 метра и ширина в най-тясната си част около 5 метра.

От двете страни на реката се издигат отвесни скали, а освен това е изградена специална екопътека, която позволява да се разходите из него и да се насладите на уникалните гледки. Маршрутът е с дължина 13 км и минава през дървени мостове над река Ерма, продължава през тунел, прорязан в скалата, а зад него се спуска по 35-метров дървен мост, след който започва изкачване на западната скала на ждрелото. Най-интересните и атрактивни обекти по трасето на екопътеката са двете ждрела – на река Ерма и на река Ябланишка.

Харесайте  pochivka.blitz.bg  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Митака

Митака 12.01.2022 12:07

Навсякъде е кочина,кал и селяндурия !