logo

В Китай вече и гледките са фалшиви! Разкриха голяма туристическа шашма

В Китай вече и гледките са фалшиви! Разкриха голяма туристическа шашма

Фотографи разказаха докъде стигат местните, за да привлекат туристите и да изкарат някой лев

Сред потребителите Китай е известен с производството на всякакъв вид стоки, които най-безогледно имитират известни марки – като часовници “Rolexe”и конзоли “WiWi”. Оказва се, че там фалшификации могат да се правят дори и на селския имидж на страната.

Наскоро стана ясно, че местните жители в един особено пасторален район – Сяпу в провинция Фудзиен, умишлено променят облика на своя селски живот, за да могат пристигащите туристи да направят идеалната снимка по време на своето пътуване.

Местните създават необичайни сцени сред природата за тълпите от туристи. Те дори използват специални ефекти и декори, за да постигнат един романтичен образ на живота там, пише „Дейли Мейл“.

Туристически атракции от цял свят, за които не сте подозирали, че са менте

В някои случаи, според „Ню Йорк Таймс“, туристите дават пари на селяните, превърнали се в модели за снимки, и дори им дават инструкции с уоки-токи как точно да позират.

На някои особено живописни места има билбордове, които показват на туристите как да си създадат идеалната снимка.

Мелинда Чан посетила Сяпу, който се намира на брега на Източнокитайско море, и заснела рояци от туристи, които снимат рибари. „Някои от рибарите бяха командвани и поставяни в определена поза. Имаше и някои, които наистина просто си вършеха работата“, споделя тя.

Фотографът Никълъс Мино, който снимал региона на Сяпу през ноември миналата година, казва, че водач ги е завел на предварително организирано място за снимки на плаж.

„Този район е известен в Китай със своя риболов, с много мрежи в морето, които правят мястото много разпознаваемо. Водачът ми ме заведе да видя изгрева и се озовах насред огромна група китайски фотографи, правещи милиони снимки на шест местни рибари, които се преструваха, че си вършат работата“, разкри той във Flickr.

Докато снимал друга поразителна нагласена сцена, той забелязал, че истинският живот на селяните всъщност далеч не е толкова впечатляващ, колкото на снимката.

Фотографът Алекс Бергер направил чудесно осветена фотография, която минава покрай рибарските мрежи. Той разкрива, че кадърът бил „внимателно конструиран“.

„Макар че често такива снимки минават за неподправени и естествени, истината е, че дори и в тази серия става дума за нагласени портретни сесии. Те са заснети в истинско рибарско село, но сцените са внимателно конструирани в стар склад с чудесна естествена светлина. Това е и причината мрежата да е толкова чиста и идеално поставена“, обяснява той.

Един от популярните селски пейзажи включва фермери с традиционни шапки, които водят бивол през мъглива гора. Но биволите не се използват в земеделието от години, а „мъглата“ е създадена за вманиачените по снимките туристи със запалена слама.

Основната движеща сила зад цялата тази бутафория е комбинация от усилията на правителството за насърчаване на селския туризъм и носталгия по изчезващия начин на живот.

Според Бергер основният проблем с нагласените снимки е, че те се появяват в реалния свят по подвеждащ начин.

„Лично аз не смятам, че постановката омаловажава снимката. Но смятам за много неприятен опитът на много фотографи да пробутат тези изкуствени моменти за автентични“, заявява той.

Ако ви е страх от „жълтите жилетки“, има алтернатива – „фалшивият Париж“ ви очаква (СНИМКИ/ВИДЕО)

Този странен феномен може да е една от причините да посетите окръг Сяпу. Истинската му слава се дължи на факта, че там се намира най-голямото кално блато в страната, обхващащо над 420 кв. км.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай