logo

Туристически атракции от цял свят, за които не сте подозирали, че са менте

Туристически атракции от цял свят, за които не сте подозирали, че са менте

Те привличат стотици хиляди посетители всяка година

Някои от най-популярните туристически атракции по света посрещат стотици хиляди посетители всяка година. Айфеловата кула, Статуята на Свободата и Гранд Каньон са само някои от най-натоварените забележителности.

Има, обаче, голям брой знакови и широко популярни места, които всъщност не са истински. Те или са пресъздадени от туристите или се свързват с измислени места, които не са съществували в историята.

Така например преди дни беше разобличена фалшификацията с дървото, по което се катерят кози, за да ядат буболечки в Мароко. Но това далеч не е единственият случай.

Назоваха кои са най-големите туристически разочарования

От „Чекпойнт Чарли“ в Берлин до Слийпи Холоу в Ню Йорк – това са местата, в които няма нищо автентично.

Балконът на Жулиета във Верона

Едно от задължителните места за посещение във Верона е балконът на Жулиета Капулети – героиня от трагедията на Шекспир „Ромео и Жулиета“. Балконът, обаче, не е истински, а Шекспир никога не е бил в Италия. Единствената връзка с пиесата е фактът, че къщата някога е била собственост на семейство Капело, които може би са вдъхновили описанието на клана Капулети.

Рибарите на кокили в Шри Ланка

За пътешествениците, които искат да се отклонят от до болка познатите маршрути в Шри Ланка, рибарите на кокили са мечтана дестинация. Лесно е да се намерят снимки на тези странни мъже, заели позиции на издялани дървета, забити в морското дъно и опитващи се да хванат риба. Някога това наистина се е практикувало като се смята, че началото му е поставено след края на Втората световна война. След цунамито от 2004 година, обаче, рибарите са се преместили в различни части на страната, а малцината, които практикуват този вид риболов го правят главно заради доларите на туристите.

Мостът над река Куай в Тайланд

Филмът от 1957 година „Мостът над река Куай“ показва железния път на Бирма, наричан още „железницата на смъртта“. Само че въпросната железница в действителност никога не е пресичала река Куай, а всъщност минава над река Мае Клонг, която се намира наблизо. Когато туристите започнали да прииждат, част от река мае Клонг била преименувана на Куай Яй през 60-те години.

6 медицински причини да слагаме куркума във всичко

Селото на Попай в Малта

През 80-те години мюзикълът „Попай“ с участието на Роби Уилямс е заснет в Малта на снимачна площадка с изцяло изкуствени декори. Фалшивите постройки, обаче, така и не били премахнати. Известното днес като село на Попай привлича туристи с многоцветните сгради, които са виждат и във филма, въпреки че преди това изобщо не са съществували.

Чекпойнт Чарли в Берлин

Пропускателният пункт „Чекпойнт Чарли“ е реално историческо място. То бележи разделянето на Източен и Западен Берлин по време на Студената война. Истинският пункт, обаче, е преместен през 1990 година. Будката и торбите с пясък, които в наши дни стоят на мястото, са възстановка. Истинската метална конструкция може да бъде видяна в Музея на съюзниците в Далем.

Номер 221Б на Улица Бейкър в Лондон

Известно е, че историите за Шерлок Холмс са напълно измислени. Това, обаче, не спира туристите да се тълпят пред дома му в Лондон. Има сграда в квартал Marylebone, на която пише „221Б Бейкър Стрийт, Шерлок Холмс, детектив-консултант“. Всъщност номерът на сградата е 239, Улица Бейкър. Освен това, по времето, когато са писани историите за Шерлок Холмс, номерата на сградите не са стигали до повече от 100.

Замъкът Бран, Румъния

Мнозина искат да видят замъка Бран, за който се вярва, че е вдъхновил Брам Стокър да напише „Дракула“. Замъкът на Влад Цепеш наистина съществува, но писателят никога не стъпвал там или където и да било другаде в Румъния, така че едва ли се е вдъхновил точно от него.

Шангри Ла, Китай

Шангри Ла става популярно туристическо място след успеха на романа на Джеймс Хилтън от 1933 година „Изгубеният хоризонт“ и последвалия едноименен филм през 1937 година. Твърди се, че градът се намира в Тибет. Той, обаче, е напълно измислен, а Джеймс Хилтън никога не е посещавал Тибер. Има Шангри Ла в Китай, но той е създаден през 2001 година, като първоначално се е казвал Жондиан.

Партенонът в Атина

Партенонът в Атина е посветен на едноименната древногръцка богиня, дала името на града. Оригиналната сграда е построена през 438 г. пр. Хр, но е унищожена при венециански обстрел през 1687 година. Това, което днес се намира там, е реконструкция на първоначалната сграда. Някои от оригиналните колони могат да бъдат разгледани в Британския музей.

Пътят на Спасителя към Възкресението в Йерусалим – стъпка по стъпка

Слийпи Холоу, Ню Йорк

Селцето Слийпи Холоу е любимо място за феновете на филма от 1999 година с Джони Деп и сериала от 2013 година. Всъщност това е градче, което първоначално се е казвало Норт Таритаун и е преименувано през 1996 година заради готическия роман от 1820 година „Легендата за Слийпи Холоу“. Там живеят около 10 000 души и също толкова туристи го посещават всяка година.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай