logo

Този испански град забрани изцяло колите и местните го обявиха за истински рай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Този испански град забрани изцяло колите и местните го обявиха за истински рай (СНИМКИ/ВИДЕО)

В този испански град няма коли от 19 години. Улиците му са пълни с хора, вместо с шумни автомобили. Замърсяването е намаляло с 61% от 2013 година насам.

От 2009 година няма никакви задръствания. 70% от придвижването се осъществява пеша. 12 000 души са се преместили да живеят в центъра след въвеждането в сила на забраната перз 1999 година. Без задръстванията и замърсяването районът станал много по-благоприятен за живеене.

В покрайнините на града са разположени подземни паркове, които решават проблема с паркирането по улиците. Преди това една от основните причини за задръстванията била шофьорите, които търсели места за паркиране в централните улици.

Открийте Талин – гореща дестинация с много история и кипящ нощен живот

„Колите нямат повече право над общественото пространство от всички останали“, заявява кметът на Понтеведра Мигел Лорес. Той е преизбиран четири пъти за кмет след въвеждането на забраната.

Критиците на мярката твърдят, че трафикът около Понтеведра се е увеличил.

 

Понтеведра е градче в североизточния край на Испания. Разположен на устието на късата, но пълноводна река Лерес в един от стотиците дълбоки заливи, назъбили атлантическото крайбрежие на Иберия, той естествено е свързан морето и корабоплаването.

За уменията на местните майстори говори фактът, че от ръцете им през 1492 г. излиза флагманският кораб на Христофор Колумб, „Санта Мария“. Малкият местен музей показва истинска оборудвана капитанска каюта от времето на Великите географски открития. Близо стометровият мост от 12 в. не само е дал името на града, но 10-те му арки го превръщат в истинско инженерно бижу. Не му отстъпва по зрелищност и съвременното му висящо „братче“ с така модерно изпълнение - само с една носеща кула.

В Понтеведра лежерното е взело връх над провинциалното и е създавало приятна, отпусната атмосфера, сливайки ненатрапчиво старинното и модерното – от което тук не се стесняват да вкусят: като се почне от вградените в площадите фонтани, през многобройните „квартални“ паметници само в човешки ръст, та до присъщия на големите градски авангард във вид на шарени велосипеди, окачени на най-неочаквани места.

Понтеведра има немалко исторически сгради, църкви, музеи и паметници. На запад в стария рибарски квартал се издига църквата Санта Мария ла Майор, построена от гилдията на моряците, украсена с барелефи с библейски сцени. Великолепни келтски накити от 800-700 г.пр.Хр., както и колекция от ренесансови и средновековни платна на испански, италиански и фламандски художници са положени в къщата от XVIII век Кастро Монтеагудо.

Пътешествието продължава с посещението на къщата Гарсия Флорес, където могат да бъдат видени религиозни скулптури и възстановки на вътрешни подредби. Колекции от галийското и испанското изкуство от XIX-XX век са други ценности, които си заслужава да бъдат видени при посещението на Понтеведра.

Момичетата в Турция - митове и реалност или какво не знаем за тези жени

Въздействащите готически останки на манастира Санто Доминго, както и бенедиктинският Монастерио де Пойо – образец на галисийския класицизъм, също са белег, по които се забелязва някогашният просперитет на града.

Но неустоимият чар на Понтеведра не се дължи само на многобройните му стари сгради от местен гранит. Невероятната атмосфера в града допълват малките и големи атрактивни площади, изпъстрени с кафенета и барове около тях. Такива са Праса де Теукро и Праса де Вердура, които все още се използват като традиционни специализирани пазари, както и градският площад Аламеда с невероятна си, обсипана с листа, градина и популярно място за разходка.

Коментирай