През последните години все по-популярна стана тенденцията да се пътува с цел изучаване на гастрономическата култура на дадена държава, както и да се посещават определени ресторанти.
Потребители на платформата Reddit разказаха в кои ястия са се „влюбили завинаги“, след като са ги опитали за първи път в чужбина. Сега те се опитват да намерят начин да ги купят в собствената си страна, да ги приготвят у дома или дори да посетят отново местата, където са научили за тези деликатеси.
„За мен това беше акай (палмови плодове – бел.ред.) по време на престоя ми в Бразилия. Класическият акай сладолед с гранола и банан ми е любим, но предпочитам акай в по-„чиста“ форма, като каша/пюре, така че все още понякога го поръчвам за вкъщи.
За съжаление, в моята страна не е обичайно да се намират чаши с акай за продажба в тази форма в магазините, а чаши с акай се продават само на определени места като Лондон и някои крайбрежни райони“, сподели потребителят coffeewalnut05, който стартира анкетата.
На свой ред турист с прякор Melonpan78 казва, че в Япония много харесва ястието с ориз „онигири“, най-често пълнено и увито в нори: „Аз ги готвя сам поне веднъж седмично“.
Потребителят itsthekumar сега не може да си представи живота си без франзела с френско масло.
Също така в списъка има ястия като гръцки сос за предястие дзадзики, мексиканско тако, тайвански чай oolong и ананасов пай, индонезийски пържени юфка mi goreng, тайландско къри масаман и много други.
Сред оригиналните ястия са портокалови резени, поръсени с канела, които потребителят JennyMacArthur за първи път опитала в Мароко.