logo

Туристи успяха да се промъкнат в най-опасния изоставен град в света

Туристи успяха да се промъкнат в най-опасния изоставен град в света

Селската община Уитенум в Западна Австралия е напусната от последния си жител преди година

Селската община Уитенум в Западна Австралия е напусната от последния си жител преди година. Някога там са живели над 800 души, заобиколени от 50 000 хектара замърсена земя. Това е и причината за нейния упадък.

След пълното ѝ обезлюдяване властите блокираха всички подходи към селището и заплашиха да накажат тези, които незаконно влизат в спорната зона. Уитенум е наричан „най-опасният изоставен град в света“.

Чужденци превземат изоставените български села

Началото на неговата история е през 30-те години на 20-и век, когато група австралийци откриват, че районът е богат на син азбест.

Скоро започва масов добив на този материал, който се използва за изолация на машини, като съставка в пластмасови и циментови продукти.

През следващите три десетилетия хиляди работници били доведени в Уитенум и околностите му. Мината обаче е затворена през 1966 г., тъй като не е достатъчно печеливша.

Едва по-късно се установява, че синият азбест е изключително опасен.

Според оценките на властите повече от 2000 работници, жители и членове на техните семейства са починали от заболявания, свързани с азбеста, като рак на белия дроб, съобщава LadBible.


Въпреки тази история и очевидния риск, много туристи не могат да устоят да посетят "призрачния град" в Западна Австралия, пише Daily Star.

Как изглежда изоставеният курорт на Ким Чен-ун в Северна Корея, за който всички говорят?

Министър Джон Кери по-рано обяви, че щатът е затворил града, за да попречи на хората, привлечени от необичайната гледка и зловещата тишина на някогашния оживен град.

Докато властите се опитват да разрушат Уитенум, потенциално смъртоносните остатъци от азбест са разпръснати из целия район.

Въпреки това група любители на мрачния туризъм се промъкнаха на мястото, пренебрегвайки предупредителните табели. Очаква се да им бъде повдигнато обвинение и вероятно ще им бъде наложена солена глоба. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

ина

ина 20.11.2023 13:33

Нещо друго се крие зад забраната.Твърде сурова е ,От едно преминаване през зоната не се умира.

ingus

ingus 20.11.2023 16:14

И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта. Това е много готино нещо, веднъж опитате ли го, никога няма да съжалявате -----> https://tyny.to/suex