logo

Удивително откритие на учените: Роди се живот на остров от боклук

Удивително откритие на учените: Роди се живот на остров от боклук

Това е огромна площ от отпадъци, плаващи в океана между Калифорния и Хавай

Учените са открили процъфтяващи общности от морски същества, включително малки ракообразни и миди, живеещи на хиляди километри от първоначалното си местообитание на Голямото тихоокеанско боклукче (GPGB).

Голямото тихоокеанско петно ​​за боклук е огромна площ от боклук, плаващ в океана между Калифорния и Хавай.

Открито е през 1997 г. и заема невероятна площ.

Експертите в новото проучване установиха, че около десет вида безгръбначни са успели да оцелеят и да се размножат върху пластмасовия боклук, който е бил в океана от години.

Откриха 484 морски безгръбначни

Казват, че това откритие показва, че замърсяването с пластмаса може да позволи създаването на нови плаващи екосистеми, видове, които иначе не могат да оцелеят в открития океан.

Най-добрите снимки са направени тук: Топ 5 най-показвани в Instagram атракции в Европа

За разлика от органичния материал, който се разлага в рамките на месеци или най-много години, пластмасата може да плува в океаните много по-дълго, което позволява на някои видове да се размножават в открито море.

„Бяхме изненадани да видим колко много видове имаше. Открихме над 70 процента от острова", каза експертът по екосистемите Линси Харам от Националния институт по храните и земеделието пред CNN.

Линси Харам и нейните колеги анализираха 105 парчета пластмаса и откриха 484 морски безгръбначни, 80 процента от които обикновено се срещат по бреговете.

„Те вероятно се бият помежду си за пространство и храна. Като могат да се изядат един друг. Трудно е да се знае какво точно се случва“, каза Линси Харам.

Учените все още не са разбрали как тези същества успяват да оцелеят там.

Каменен кораб, плаващ в небето - това е мощна българска крепост

Не е известно например дали са се озовали на този остров, като са се прикрепили към крайбрежна пластмаса, която по-късно е попаднала в океана, или дали са успели да колонизират нови съоръжения, когато са се озовали в открития океан.

Голямият тихоокеански остров от боклук е най-голямото натрупване на океанска пластмаса в света.

Инициативата за почистване на океана изчислява, че има около 1,8 трилиона парчета пластмаса, които заедно тежат около 80 000 тона.

По-голямата част от пластмасата идва от риболовната индустрия, докато между 10 и 20 процента от общото количество боклук идва от цунамито в Япония през 2011 г.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Ричибари

Ричибари 20.04.2023 8:16

Като загубим България ще живеем там и ще станем щат на щатите- ново индианско племе!

Bozdugan

Bozdugan 20.04.2023 10:50

Вашите написани простотии нямат нищо общо с видеото което сте добавили. Поне си направете труда да изгледате видеото и да си го преведете. Проблема с пластмасовите отпадъци е наистина огромен, това се опитват да ви кажат с видеото.

Гъдю

Гъдю 20.04.2023 12:31

Тъпия русофил няма какво умно да каже.

Гъдю

Гъдю 20.04.2023 12:32

Тъпия русофил няма какво умно да каже.

ПАНЧО САНЧО

ПАНЧО САНЧО 22.04.2023 7:21

ТЪПИЯ ЕВРОАТЛАНТИК ИЗСРА ТЕЗИ Л ......А ! ВИЖТЕ СИ ПРОИЗВЕДЕНИЯТА !