logo

В Джакарта построиха цяло село на покрива на сграда

В Джакарта построиха цяло село на покрива на сграда

Има дори и улици, по които могат да се движат коли

Покривите създават великолепни гледки, особено в гъсто населена градска среда, където всяко налично пространство се използва за жилищни или търговски цели. В много градове на Северна Америка, Азия и Европа, където няма достатъчно открито пространство, архитектите и строителите превръщат покривите в детски площадки, басейни, градини. Но в Джакарта един предприемач реши да превърне покрива на обикновен търговски център във вид на предградие с къщи, улици, тенис корт и изобилна зеленина.

Космопарк на върха на търговския център 

Майка от София замина на почивка в Гърция и зададе оттам ужасяващ въпрос

Космопаркът се намира над деветия етаж на търговския център Тамрин в централния квартал на Джакарта. Но това чудо прилича на обикновено предградие, изградено на земята. На територията на комплекса има 78 двуетажни сгради, край които са положени асфалтови пътища, по  които жителите карат велосипеди. Жителите също могат да шофират с колите си по покрива, като използват специално инсталирана рампа, около която има висока метална ограда, която предпазва от падания. 

Армения ще ви удиви, а цените ще ви накарат да се почувствате богаташи

Отношението на жителите към такъв експеримент

"Толкова е хубаво. Има толкова свободно пространство и синът ми може да кара колело спокойно. Централно е, наистина е безопасно и има прекрасна среда", казва жителка на име Фазила Капаси. Тя има още една причина за постоянен живот в Коспомарк. Тя и съпругът й се преместили там преди шест години, за да избегнат честите наводнения в Джакарта.

Индри Лестари, друга жителка на Космопарк, споделя подобно настроение: "Разбира се, високо е. Но има много място и тук имаме повече пространство за уединение, което играе важна роля за мен и семейството ми. Синът ми може да играе навън, просто излиза през вратата."


Cosmopark не е единственото предградие по покривите на Джакарта. Има още един луксозен жилищен комплекс, наречен Вили, разположен на върха на Индонезийския търговски център в Северна Джакарта.

Жилищният комплекс "Вили" на покрива на търговския център "Индонезия" 

В северната част на града населението е повече от 10 милиона души, което е три пъти повече, отколкото в останалата част на Джакарта. Поради това скоро градът може да се наложи да изгради повече жилищни комплекси на покривите на сградите. Животът отдолу започва да става  неудобен за хората поради периодичните наводнения, които се случват всеки дъждовен сезон. Това се допълва от факта, че Джакарта потъва. Всяка година все повече и повече подземни води се изпомпват за пиене, миене и строителство. В допълнение, нивото на морето в залива Джакарта се повишава всяка година. 

Защо се е появила тенденция за изграждане на площи на покривите на сградите? 
Джакарта, заедно с Токио, е един от най-гъсто населените кътчета на планетата. Градът има приблизително 14 000 жители на квадратен километър. Но Токио и други мегаполиси в Азия растат. За разлика от тях плътността на Джакарта се простира в дължина. Градът се състои основно от нискоетажни еднофамилни жилища. Такъв ръст на града води до липса на земя, почти няма място за нови жилища и паркове. Освен това дърветата и храстите са катастрофално малко. По-малко от 10 процента от територията на града е запазена за открити паркове и градини.

Какво пречи на развитието на зелените площи в Джакарта? 
Венди Харианто, изпълнителен директор на Института за недвижими имоти в Джакарта, смята, че най-добрият начин да се направи Джакарта подходяща за живот в такива условия е разширяване и растеж. Държавните предприятия, подчертава специалистът, разполагат с огромно количество земя във важни райони, но тези райони имат ниска площ на употреба, тъй като често се използват с определена ограничена цел, например за обслужване на пазара или автобусния терминал.

Венди предлага да се построят многоетажни апартаменти за хора с ниски доходи на мястото на тези недостатъчно използвани сгради, точно както са направили с други търговски центрове. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай