В кой континент има най-много държави и столици с еднакви имена

В кой континент има най-много държави и столици с еднакви имена

Това лесно може да се провери, като се направи уговорката, че трябва да има пълно съвпадение на имената

Всички знаем за държави, които имат столици със същите имена. Но на кой континент, те са най-много?

Това лесно може да се провери, като се направи уговорката, че трябва да има пълно съвпадение на имената, освен ако не е някакъв определителен член. Тоест трябва цялото име на държавата да се съдържа и в столицата, а не само част.

Ако в името на столицата се съдържа повече от името на държава, ще го приемем за съвпадение.

Тази европейска столица удря туристите с най-голям данък

Колко такива държави има в Европа

1. Андора – Андора де ла Веля

Името на столицата означава Старата Андора, така че трябва да се приеме за съвпадение.

2. Ватикан – Ватикан

Това е най-малката суверенна държава по площ и по население, но има огромно влияние върху процесите по света

3. Люксембург – Люксембург

Около 2600 квадратни километра и 600 000 население – една от най-малките, но много богати държави на територията на Европа.

4. Монако – Монако

Втората най-малка държава в света след Ватикан. Само 2 квадратни километра, на коите са събрани около 40 000 души, което я прави най-гъсто населената държава в света.

5. Сан Марино – Сан Марино

Последната държава в Европа със съвпадащи имена. Интересно за Сан Марино е, че столицата не е най-големият град. Освен това заедно с Ватикана и Лесото е третата страна, която е обградена изцяло от друга - анклав.

Колко такива държави има в Азия

1. Сингапур – Сингапур

Град-държава, който в буквален превод означава "лъвският град". Името идва от чудовището Мерлион, което наподобява на лъв и е символ на града.

2. Кувейт – Кувейт

Една от държавите със значителни нефтени ресурси. Минава през периоди, в които е част от Османската империя, Великобритания и САЩ. Валутата ѝ е една от най-скъпите в света.

Колко такива държави има в Африка

1. Алжир – Алжир

Най-голямата държава по площ в Африка и в топ 10 на света. Една от държавите със сериозен демографски прираст, който се равнява на около 800 000 души на година. Това я поставя в позиция да бъде водещ фактор не само в Африка.

2. Джибути – Джибути

Една страна с много ключово местоположение. Тя се намира на входа на Червено море от гледна точка на Аденския залив. Това е и причината да има разположена китайска военна база там. Интересното за нея е, че до 1977 година е била колония на Франция под името Френска Сомалия.

3. Тунис – Тунис

Самият град Тунис се намира в непосредствена близост до древния град Картаген, който е единственият сериозен съперник за доминация на римляните. По-късно става част от Византия, Арабския халифат, Османската империя и Франция. След Втората световна война успява да извоюва своята независимост.

Колко такива държави има в Америка (Северна + Южна)

1. Бразилия – Бразилия

Столицата Бразилия е построена да бъде административен център от държавата Бразилия. Решението е взето още в края на XIX век, но строежът започва чак през 1922 година. През 1960 година град Бразилия официално става столица на държавата. Основното му предимство е, че се намира в центъра на страната и е удобно разположен за всички нейни провинции.

2. Гватемала – Гватемала

Гватемала е част от държавите в Централна Америка. Ние я приемаме за малка държава, но тя е почти колкото България като територия по територия (108 000 квадратни километра), но поне 2 пъти повече население – около 17 млн.

3. Мексико – Мексико

Една от най-големите държави в света. Столицата Мексико Сити е третият по големина в света от гледна точка на населението заедно с агломерациите около него. Пред него са само Токио и Сеул. Населението на града е само малко повече от 9 млн., а с агломерациите става около 22 млн. души.

4. Панама – Панама

Държава, която се свърза със създаването на Панамския канал от страна на САЩ. Първоначално е започнат от Франция, но тя не успява да го реализира. Само в рамките на 10 години – между 1904 и 1914 година, САЩ успяват да постигнат тази си цел и създават морски път, който свързва Тихия с Атлантическия океан.

5. Салвадор – Салвадор

Самото име на страната е Ел Салвадор, а на столицата Сан Салвадор. Самата държава се намира в Централна Америка и е независима от 1832 г. За столицата Салвадор е интересно, че в рамките на последните 3 века е унищожавана цели 5 пъти от силни земетресения, като последният такъв случай е от 1987 година.

Интересно: Тази красива столица е най-високата в Европа, крие живопис и прекрасна природа СНИМКИ

Заключение

Така първото място се дели между Европа и Америка, които заедно имат по 5 държави. Разбира се, ако разглеждаме Северна и Южна Америка по отделно, първото място трябва да е само на Европа.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай