logo

Интересно: Тази красива столица е най-високата в Европа, крие живопис и прекрасна природа СНИМКИ

Интересно: Тази красива столица е най-високата в Европа, крие живопис и прекрасна природа СНИМКИ

Вероятно, когато чуете малка държава и столица високо в планината, си представяте китно планинско градче от селски тип

Въпреки че България е планинска страна, голям процент от чиято територия е заета от гори, столицата ни е разположена в подножието на планина, а не на голяма надморска височина.

Това важи за редица европейски страни, но не и за малка държава, разположена между Франция и Испания в Пиринейските планини, чиято столица се намира на цели 1023 метра надморска височина и е най-високата столица в Европа. Знаете ли името на тази малка страна?

Най-високата столица в Европа – къде да я откриете

Най-високата столица в Европа – Андора ла Веля е столица на едноименната държава Андора, разположена между Испания и Франция, известна не само с малките си размери – 468 кв. км., но и със забележителната си надморска височина, дължаща на разположението – в Пиринеите.

Вероятно, когато чуете малка държава и столица високо в планината, си представяте китно планинско градче от селски тип. Андора ла Веля обаче разчупва представите и ги разбива на пух и прах.

Тези две държави са на едва 3 км една от друга, но с 21 часа разлика

Столицата прилича на всеки европейски град с големите си сгради и отлични условия за туризъм, бизнес, развитие на икономиката с тази разлика, че съчетава удобствата и модерното със спиращи дъха планински гледки и възможност за планински туризъм, спорт, включително зимни спортове и СПА почивка – какво повече да искаш от една столица?

Макар да е основана в далечната 1278 година, Андора – държавата с най-високата столица в Европа – има своя конституция едва от 1993 година. Тя обаче е уредена държава, бързо развиваща се и с отличен икономически растеж въпреки малките си размери и малкия брой на жителите си – под 100 000.

Стандартът на живот е един от най-високите на континента – впечатляващо, нали? Икономическите успехи се дължат основно на туризма – в Андора има какво да се види и ако веднъж посетите най-високата столица в Европа, със сигурност ще останете жадни за още от това приказно приключение и ще се завърнете отново.

Какво да правите в най-високата столица в Европа?

Столицата може да ви предложи както пътуване във времето чрез потапяне в историята – посещение на забележителности и докосване до историята, така и модерно приключение – градът е развит не по-малко от всеки европейски град – шопинг, кулинарни наслади, нощен живот – нищо от това няма да ви липсва в най-високата столица в Европа – Андора ла Веля.

Любителите на СПА удоволствията ще намерят всичко, за което мечтаят в тази приказна столица, а туристите, жадни за природа, ще се потопят в един неземно красив свят, очакващ ги с девствени гори, лазурни езера, зашеметяващи каньони и живописни долини, по които са накацали китни селца.

И ако за нас, българите, подобни пейзажи са ежедневие и имаме богатство от тях в страната си, за много европейски граждани това е лукс, който нямат около себе си и заради който посещават най-високата столица в Европа и малката държава Андора.

Родопско село крие светилище, което лекува всякакви болести! СНИМКИ

В Андора ла Веля ви очакват и 20 специално подбрани за туристите планински маршрути, семеен парк с приключения и забавления, атракции и място за хранене и почивка за цялото семейство, изключително харесван от децата, планински парк с активности и екстремни приключения за възрастни, колоездене, ски и други зимни спортове, музеи  с възстановки на обичаите и традициите на хората в Андора до началото на 20 век, църкви и паметници в романски стил, фестивали, уелнес и СПА.

Определено тази малка държава и нейната високопланинска столица – най-високата столица в Европа – са жив пример за това как размерът няма значение и как могат да бъдат постигнати просперитет и висок стандарт на живот въпреки него.

Изключително богат на информация сайт за туристите с подробно представяне на всички услуги, места за настаняване, за разходка, за активности и забавление, забележителности и всичко, което би било нужно на един турист в най-високата столица на Европа, улесняват планирането и бъдещите туристи, правят мястото любимо на посетителите и отрежат на малката държава едно от първите места по отношение на печалба от туризма, съответно отлично развита икономика и добър живот на гражданите на Андора.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Гешева

Гешева 20.09.2023 10:29

В Андора няма нищо за гледане.

Динко

Динко 20.09.2023 13:44

Красива държава , отидете да я видите

пурко

пурко 21.09.2023 4:35

Да бяхте споменали поне и каква е надморската й височина, според "запленителното" Ви заглавие?!!!

Ха ха ха

Ха ха ха 23.09.2023 23:47

1023. То си пише, явно няма кой да чете... или се очаква и това да го има в заглавието...!

Ха ха ха

Ха ха ха 23.09.2023 23:53

1023. То си пише, явно няма кой да чете... или се очаква и това да го има в заглавието...!