logo

Тези две държави са на едва 3 км една от друга, но с 21 часа разлика

Тези две държави са на едва 3 км една от друга, но с 21 часа разлика

Най-близката географска точка между границите им се намира в Беринговия проток, разположен в Тихия океан

Съществува географска точка, където две от най-големите държави в света са на по-малко от 4 километра, но пък на 21 часа разлика, предава Geographyrealm. Става въпрос за Русия и САЩ.

Русия (класирана като най-голямата страна в света с 6 601 670 кв. мили) и Съединените щати ( четвъртата по големина страна в света) са разделени само от това кратко разстояние, но пък времева разликата им е съществена - 21 часа.

Това са Аляска, американският щат, който е най-близо до Русия и разбира се, Сибир. Най-близката географска точка между границите им се намира в Беринговия проток, разположен в Тихия океан.  

Родопско село крие светилище, което лекува всякакви болести! СНИМКИ

Известни като островите Диомед, тази двойка острови се намират между бреговете на Аляска и средната част на Сибир, която е част от Русия.

Двата острова са известни като Малкия Диомед и Големия Диомед и са разделени от международна граница. Малкият принадлежи на Съединените щати, а Големият Диомед - на Русия. Малкият Диомед е на 0,6 километра международната граница, Големият Диомед е на 1,3 километра западно от границата.

Разделени са от 21 часа, тъй като IDL разделя двата острова, те също се наричат ​​​​Tomorrow Island и Yesterday Isle. Остров Томорроу (Големия Диомедес) е с 21 часа по-напред от остров Вчера (Малкия Диомедес) през стандартното време, въпреки че някои хора погрешно смятат, че тези два острова са разделени от 23 часа.

Красив водопад край Пловдив крие камъка на Цар Иван Асен II и невероятна гледка СНИМКИ

Причината за 21-часовата часова разлика е, че Little Diomede е в същата часова зона като континенталната част на Аляска, а Големият Диомед е в часовата зона на Камчатка , която е UTC+12. Така че, по време на стандартно време, това ще бъде -9 -12, което се равнява на 21-часова разлика.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Diomed

Diomed 19.09.2023 19:09

А защо снимката е на 180 градуса завъртяна?

Не е завъртяна

Не е завъртяна 19.09.2023 22:08

а ти си тъп. Бил съм там.

един

един 19.09.2023 23:52

Завъртяна е снимката. Сънувал си друже...

gogo

gogo 20.09.2023 10:00

Завъртяна е защото неса учили география.Север на картасе слага от гаре а юг отдолу.