logo

В Шотландия откриха изкуствени острови, по-стари от Стоунхендж

В Шотландия откриха изкуствени острови, по-стари от Стоунхендж

Учените ги датират 3,3 - 3,6 хиляди години преди Христа.

На Външните Хебриди в северозападната част на Шотландия са открити два Crannogues (местно название за узкуствен остров), построени в епохата на неолита, съобщава Antiquity. Те са били по-стари от Стоунхендж: учените датират от керамиката, намерена близо до островите на 3,3 - 3,6 хиляди години преди Христа.

Ако смятате, че имате проблеми и всичко в живота е лошо, вижте как живеят в Непал

Crannogues в Шотландия, Ирландия и Уелс се наричат ​​частично или напълно изкуствени острови, построени в реки или езера. Те са били използвани за жилища от времето на неолита до XVII - XVIII век. Crannogues представляват дървени платформи на кокили в плитки води, на които имало къщи, частично или напълно построени от трупи или камъни. Повечето от тях са оцелели в Ирландия (около 1200), официалният списък на Crannogues в Шотландия включва 347 места. Доскоро Ейлин Донхил се смяташе за най-старата оцелела подобна структура. Той е построен до един от Външните Хебриди, Норт Ист, между 3650 и 2500 г. пр. Хр.


Въпреки това, през 2012 г. се оказа, че Илен Донъл не е единственият неолитен Crannog на Външните Хебриди. Местният жител Крис Мъри, бивш подводничар в Кралския флот, намерил добре запазени керамични съдове, направени в ранния или средния неолит в близост до малък необитаем остров в архипелага по време на едно от гмурканията. По-късно Мъри, заедно с пазачът на местния исторически музей в Сторноуей, Марк Елиът, се гмурнал близо до остров Луис и Харис, най-големият от външните Хебриди, и също така открил керамичните съдове от епохата на неолита.

Огромна "мъртва зона" открита в Мексиканския залив, животът там е изчезнал

През 2016–2017 г. към Мъри се присъединиха археолози под ръководството на Дънкан Гароу от Университета в Рединг. Учените са провели изследвания в три залива близо до Луис и Харис, използвайки сонар, гмуркане, батиметрия, въздушна и подводна фотография. В резултат на това археолозите откриха два островчета. Един от тях, в залива Лох Лонгават, е напълно изкуствен (22 × 26 метра), а другият (19 × 17 метра) е построен върху подаваща се от водата скала. За построяването на двата острова древните обитатели на Хебрид използват камъни с тегло до 250 килограма и, вероятно, дървета, които не са запазени.

Близо до структурите изследователите откриха няколко глинени съда. Те датират от 3640-3360 г. пр. Хр., Т.е. те се оказват по-стари от Стоунхендж (предполага се, че той е построен 2-3 хиляди години преди Христа).
Преди няколко години археолозите открили сгради на островите Оркни (архипелаг в североизточната част на Шотландия), датиращи от 1000-4000 г. пр. Хр. Една от тях може да е била сауна или баня, предназначени за ритуални цели.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай