logo

Хитро! Как да си получите първи куфара, след като самолетът кацне

Хитро! Как да си получите първи куфара, след като самолетът кацне

Според правилата багажът трябва да бъде издаден до половин час след кацане - и не по-късно

Никой не иска да виси на лентата за багаж още половин час (или повече), особено след дълъг полет, за да си получи куфара. Но ако сте летели без ръчен багаж, за съжаление това не може да бъде избегнато.

Възможно ли е да намалите времето за чакане и да вземете багажа си сред първите късметлии? И какво може да забави вземането на багаж като цяло?

Правилото 3:1, което ще направи чудеса с багажа ви за дълъг път


Според правилата багажът трябва да бъде издаден до половин час след кацане - и не по-късно. Статистиката обаче показва, че не всичко е толкова розово: например московското летище Шереметиево честно казва, че пътниците му чакат средно 40 минути, най-много до час и половина.

Какво влияе върху скоростта на получаване на багаж?

Лошо време

Товарачите на летището разтоварват чанти в гръмотевична буря, в сняг и в жега; те нямат топъл преходен ръкав от самолета до летището. Но ако метеорологичните условия са наистина лоши, те могат да си вземат почивка, преди да се отправят към зоната за издаване на вашия багаж. В този случай вие ще чакате в топла и суха зала на терминала на летището.

Голям и натоварен самолет
Ясно е, че за всяка авиокомпания е неизгодно да лети с празни самолети, те се опитват да ги напълнят максимално с пътници. Дори ако на борда има средно 100 души (а на Еърбъс-ите те са много повече), представете си колко време отнема разтоварването на багажа, ако поне 70% от тях сложат 1-2 куфара в товарното отделение?


Товарачите на летище Бирмингам (Англия) изчислиха: ако самолетът е малък, например от местни авиокомпании, тогава последната чанта излиза на лентата за багаж максимум 25 минути след първата.


Самолетът е твърде голям или твърде малък
Логистиката на багажа на въздушното пристанище е много важен параметър. Ако летището е международно и огромно, тогава минималното време за пренасяне на багажа от мястото за кацане до сградата ще бъде значително.


От друга страна, ако летището е малко, тогава няма да има сложна и модерна логистична схема, изобилие от автомобили, персонал и оборудване, за да работи по-бързо. Най-добрият вариант е модерно средно голямо летище. Разбира се, изборът не винаги зависи от нас.

Възможно ли е да получите багаж по-бързо?

Опитните пътешественици разкриват такива методи, но те не винаги могат да се нарекат 100% работещи.

Ако отидете на чекирането (съответно и чекирате багажа) един от последните, той ще бъде натоварен в самолета накрая, което означава, че първо ще бъде изтеглен и първо ще бъде поставен на лентата за багаж. Логично е обаче, че в процеса на доставка до самолета (от летището на излитане) и от самолета (след кацане), чантите могат да бъдат разместени и то повече от веднъж.


Ако залепите стикер „Fragile“ (чупливо) върху куфара, тогава служителите трябва да са максимално внимателни и ще го натоварят последен. Съществува обаче и риск служителите на летището да прекалят с вниманието към вашия крехък товар и да го отделят за отделна доставка най-накрая, когато всички останали куфари вече са на лентата.

Красавица разкри какво се случва с изгубения багаж ВИДЕО
Може би единственият работещ начин е за пътници от привилегированите класи - първа или бизнес класа. Те имат достъп до етикета / стикера „Приоритет“, така че ще получат първи своите куфари. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

да ама не

да ама не 17.01.2023 20:44

Ужасното чакане по летищата е за паспортните проверки, а не за багажите!

Заралия

Заралия 23.01.2023 21:19

Да,ама като идеш последен да се чекираш, ти дават последните места до двигателите, най отзад и оглушаваш от шума им..

Кеенен

Кеенен 24.01.2023 23:27

Заралия явно никога не си пътувал със самолет,но се правиш на много компетентен. Двигателите са по-средата на самолета....

Маги

Маги 25.01.2023 9:32

Затова си купуваш място, не са милиони

до предишния професор:

до предишния професор: 28.01.2023 6:01

мястото си го взимаш ПРЕДИ да идеш на летището

Абе

Абе 28.01.2023 7:12

Кеенен.Двигателете са на крилата на самолета,но на опашката има също и веднъж пътувах там, не си извадих пръстите от ушите цели три часа, така, че не се изказвай като не знаеш

teri

teri 28.01.2023 15:50

„Приоритет“ не означава, че с предимство са първа или бизнес класа :))