logo

За да няма трагедии: вижте тези безценни съвети преди да тръгнете на планина ВИДЕО

За да няма трагедии: вижте тези безценни съвети преди да тръгнете на планина ВИДЕО

В този период лавините са напълно възможни, не предприемайте рискови преходи

В планината на някои места зимата все още напомня за себе си. В неделя опитен скиор загуби живота си. 

Зловещи подробности за трагичната смърт на 62-г. планинар, пометен от лавина в Пирин

"Трябва да се внимава, да се избира подходящият маршрут, подходящото време. Не трябва да предприемаме каквито и да било рискови спускания, изкачвания, за да могат да се предотвратят тези неща", обясни Любо Джолев от ПСС.

По думите му, в този период лавините са напълно възможни. "Винаги когато слънцето огрее склона, снегът омеква, отдолу ако има заледена основа, това е предпоставка като минава скиор или дори и пеша, е възможно да се получи това нещо", каза той. 

Много хора излизат във високата част на планината за разходки със ски. Към момента всички карат на необозначени места. Ако се следва зимната маркировка, това е възможно най-безопасният маршрут.

Туристите не са спирали да излизат в планината. Хора, които не могат да карат ски, отиват пеша. Те трябва да са добре екипирани и информирани. "Съветът ни е да се спазват през зимата зимната маркировка, през лятото - лятната, да бъдат информирани за метеорологичните условия. Екипировката не е за пренебрегване и физическата подготовка - да можем да преценим силите, да даваме информация на хижари, на близки закъде сме тръгнали, ориентировъчно маршрутът с какво времетраене е. За да имаме и ние информация, евентуално при инциденти", заяви той.

Най-интересните скални чудеса у нас, които не трябва да пропускате

"В този преходен период от годината нито е зима, нито е лято. Човек не може да си вземе екипировката и за двата сезона. Изисква се внимателен подбор на маршрута. По високите части има повече от два метра сняг, а на други места е почти за маратонки", това каза пред NOVA NEWS Андрей Балевски от Българска лавинната асоциация.

Той добави, че в сутрешните часове има и заледени участъци там, където не е огряло слънцето. Следобед пък се получават пропадания заради високите температури.

Балевски препоръча да се правят преходи в по-ниската част на планината, където снегът се е стопил изцяло.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай