logo

Задължително направете това, ако сте на гости в Швеция, иначе ще гръмне скандал

Задължително направете това, ако сте на гости в Швеция, иначе ще гръмне скандал

Това е нещо, за което предупреждават много шведи или чужденци, които са се заселили там

Събуването на обувките при гостуване е нещо, за което непрекъснато се спори - едни твърдят, че е въпрос на елементарна култура, а други, че е въпрос на класически примитивизъм. В Европа и света има страни, в които това е задължителна практика.

По нашите ширини някой може да ви предупреди или да ви погледне накриво, ако не се събуете, но има държава в Северна Европа, където би се получил истински скандал, ако не направите това. Едва ли бихте се обзаложили, че става дума за Швеция.

Ако сте поканени в къщата на швед, трябва да знаете, че събуването е задължително. Това е нещо, за което предупреждават много шведи или чужденци, които са се заселили там.

Знаете ли? Страхотна причина шведите да не излизат от къщи в петък вечер

Това, вярвате или не, важи дори когато сте поканени на официална вечеря или някакво тържество в чужд апартамент. Правилото за събуване продължава да важи, независимо че може да сте издокарани и с официална рокля, а е зима и подът е студен.

Ето защо, веднага щом прекрачите прага на апартамент или къща на шведско семейство, събуйте обувките си и внимателно ги поставете върху практичната поставка за обувки, с която разполага всяка къща в тази скандинавска страна.

Шведите не само събуват обувките си у дома, своите или чужди, но това често се случва в детските градини и училищата, във фитнеса, а понякога дори в някои лекарски кабинети, салони за красота... Много шведи дори на работа имат резервен чифт обувки, носени в офиса. Основната причина е по-високото ниво на хигиена и по-голям комфорт, ще ви кажат шведите, но разбира се това е и дълбоко вкоренен обичай, който датира от десетилетия.

5 черти на шведите, които всички мразят

През 1936 г. Швеция създава жилищна инспекция като част от здравен съвет, чиято отговорност е да накара шведите да забравят нездравословните навици на живот като пренаселеност, мръсни жилищни помещения и носене на обувки на закрито и да придобият по-добри навици по отношение на чистотата, поддръжка на бани, вентилация... През 30-те години на миналия век това води до масовото прилагане на поредица от правила, включително събуването и оставянето им на входа на къщата.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

pleatuek

pleatuek 30.09.2023 16:04

Разпродажба!!!Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN. ----- https://mub.me/handy

Кака сврака.

Кака сврака. 30.09.2023 18:17

Аз бих предложила калцуни.

Кую

Кую 30.09.2023 18:29

И не оставяйте мъжа си насаме със домакина. Може да обърне резбата.