logo

5 черти на шведите, които всички мразят

5 черти на шведите, които всички мразят

На нашите хора не им е лесно да се адаптират към местния манталитет

Всяка година 150 000 мигранти пресичат шведската граница и много от тях идват от балкански страни. Отдалеч тази страна изглежда като идеален вариант за преместване - висок стандарт на живот и социална сигурност, комфорт и стабилност, толерантност и равенство.

Какво друго е необходимо за благополучие? На нашите хора обаче не им е лесно да се адаптират към местния манталитет.

Ще ви обясним и защо. 

1. Отношение към парите

За собствениците на широка славянска душа е трудно да разберат икономичните и разумни шведи, особено когато става въпрос за семейния бюджет в смесен брак. Не трябва да очаквате скъпи подаръци от шведския си съпруг и тук е обичайно всички домакински разходи да се разделят наполовина.

Такава финансова политика по нашите ширини се нарича "алчност" и много семейства се разпадат на тази основа.

2. Шведите са студени хора

Не само на руснаците, но и на много европейци шведите с техния скандинавски характер изглеждат твърде затворени, студени и необщителни. Тук наистина не е обичайно да демонстрирате емоциите си, да говорите подробно за себе си и да поддържате приятелски отношения с колеги и съседи.

Бенагил - митичната пещера в Португалия, до която се стига само по един начин СНИМКИ

Дори в малките градове и села шведите живеят разделени и не си ходят на гости със или без причина. Те рядко се отварят пред приятели и са още по-склонни да участват в разговор с непознати на улицата, в магазин или транспорт.

3. Сдържаност и скромност

Шведите не правят нищо показно, не носят маркови дрехи и не слагат всичко най-вкусно на масата за гостите - това също дразни много нашите хора. Според балканците шведите живеят не за щастието си, а за съвестъа си.

От една страна, те игнорират общественото мнение и се фокусират само върху себе си, от друга страна, не знаят как да се наслаждават на живота - техните искания са твърде скромни и минималистични.

4. Мекота и гъвкавост

Внимателно пазейки границите на своето и чуждото лично пространство, шведите правят всичко възможно да избягват конфликти и за това свойствата на националния характер дори измислиха специална дума - undfallenhet. Това е тенденцията да се поддавате на външен натиск, да правите компромиси и да избягвате категорично отхвърляне.

Това е "пустинния Манхатън", който издига в нищото небостъргачи от кал СНИМКИ

Такава мекота често води до недоразумения. Например в шведски има не само категорично „не“ ( nej ), но и учтиво отрицателно - nja . Превежда се грубо като "добре...", "добре", но чужденците го разбират като знак на съгласие и се недоумяват защо, след като са отговорили nja, шведите не изпълняват тази или онази молба.

В абсолютно непоносими случаи жителите на Швеция прибягват до помощта на трета страна. Те не се оплакват от съседите си, докато не им втръсне, а ако имат семейни проблеми не споделят с половинката си, а с психолог. 

5. Рационалност

Всичко е по план и по правилата, пълна предвидимост и никаква спонтанност – подобен подход понякога депресира дори самите шведи, а какво остава за емигрантите в страната.

6 важни признака за лош плажен хотел

„Те внимателно планират живота си за години напред. Хората свикват със зоната на комфорт и не искат да я напускат. Доста е скучно. В моята среда дори се шегуват с електронни таблици в Excel, където шведите въвеждат всичките си планове за всеки месец“, оплаква се шведският бизнесмен Ерик, сравнявайки живота в Стокхолм и в Москва.

Въпреки това благоговейната шведска душа изисква сигурност и стабилност, така че ваканциите тук се планират шест месеца предварително, купони няколко месеца предварително и посещение при ветеринар с котка няколко седмици предварително.

И практически е безполезно да каните швед на гости няколко дни по-рано, защото той има всичко планирано предварително и е невъзможно да промените тези планове по никакъв начин - котката няма да разбере!

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Бай Ху

Бай Ху 28.05.2022 10:42

Много харесвам шведските тройки.

правилно

правилно 28.05.2022 20:00

До като пипнеш трипер!