logo

Това е "пустинния Манхатън", който издига в нищото небостъргачи от кал СНИМКИ

Това е "пустинния Манхатън", който издига в нищото небостъргачи от кал СНИМКИ

Причината местните да се ориентират към подобен тип архитектура е свързана преди всичко с географските особености на района

Тази страна е малко позната у нас. Всичко, което се знае за Йемен е, че става въпрос за далечно място в Близкия Изток, известно в последните години като източник на регионална нестабилност заради ужасния конфликт там.

Само че има много повече от това. Йемен е история, култура и цял един различен свят, процъфтявал в пустинята в продължение на столетия. Точно там се намира и най-доброто доказателство за това - град Шибàм, познат и като "пустинния Манхатън".

Той изглежда като един далечен мираж със своите стотици високи сгради, скупчени една до друга, досущ като в някой съвременен мегаполис. Само че те не се намират в Ню Йорк или Лондон, а се издигат сякаш от нищото в далечната и безплодна йеменска пустиня.

Гледката обаче не е илюзия, не е мираж, породен от съзнанието на някой изтощен пътник.

Шибам реално е най-старият град в света с небостъргачи, които се противопоставят на всякаква съвременна архитектурна логика и дори на законите на самата физика. Той представлява един уникален поглед в миналото и начините, по които хората преди стотици години са се адаптирали към тежките условия на живот в Йемен.

Самият Шибам се намира в пустинната зона на Рамлат ал Сабатаийн в централната част на страната и реално се знае, че е бил населен от поне 1700 години. Сегашният си вид обаче придобива през 16-и век, което означава, че е най-старият архитектурен пример в света за вертикално градско планиране. В града се намират най-високите сгради, изградени от кирпичени тухли, като някои от тях са високи по 30 м.

Това тайно място крие храната, която ще спаси човечеството при Апокалипсис СНИМКИ

Причината местните да се ориентират към подобен тип архитектура е свързана преди всичко с географските особености на района. Той е един от малкото оазиси в централната част на Йемен, но в същото време е и силно уязвим за наводнения. Така някъде през 30-те години на 16-век една голяма част от първото селище е пометена от потоп.

Местните жители намират решение като наново построяват града върху издигнато плато, което обаче се оказало недостатъчно голямо, когато жителите и посетителите започнали да стават все повече, тъй като Шибам (заради оазиса) бил и традиционна спирка на кервани и богат търговски център. В крайна сметка, при липса на пространство за разширение на града, единственият логичен вариант останал пътят нагоре.

Най-уникалното в случая обаче са самите сгради.

Бенагил - митичната пещера в Португалия, до която се стига само по един начин СНИМКИ

Всяка една от всички тях е буквално изградена от кал. От хилядолетия хората в този район строят жилищата си по този начин като използват тухли, направени от смесицата на почва, вода и сено.

Получената лепкава кална смес се оформя и оставя да се изсуши на жаркото пустинно слънце в продължение на няколко дни, за да се получат подходящи тухли, с които и до днес в града хората живеят в 7-етажни "кални" блокове.

Въпросният архитектурен стил е толкова уникален, че ЮНЕСКО вкарва Шибам в защитения Списък на световното и културно наследство, наред с други места в Йемен, където също се строят сходни сгради, макар и не толкова високи.

Хората живеят в тях така, както са го правили в древността и средновековието, но все пак те остават силно уязвими за въздействието на вятър, вода и слънце и по тази причина се нуждаят от непрекъсната поддръжка и укрепване. Така през 2008 г. тропически циклон нанася сериозни щети на голяма част от града, превръщайки го в истинска бедствена зона.

За съжаление градът продължава да бъде заплашен и от самите хора. Още са пресни спомените от терористична атака на Ал Кайда през 2009 г., при която са убити четирима южнокорейски туристи.

След това избухва и гражданската война, провокирала безпрецедентна хуманитарна катастрофа. Затова и през 2015 г. Шибам е добавен към общо 52-та защитени от ЮНЕСКО обекти, които се намират в нестабилни зони на конфликт и са в пряка опасност да бъдат засегнати.

"Освен, че причиняват ужасяващи страдания на хората, тези атаки унищожават уникалното културно наследство на Йемен, което е хранилището на идентичността, историята и паметта на този народ, и в същото време е изключително свидетелство за постиженията на ислямската цивилизация", коментира тогавашният генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Така в момента битката е за съхраняването на това наследство, което под непрекъсната заплаха както от природните стихии, така и от самите хора. През миналата година с помощта на ЮНЕСКО и местни организации като Фондацията за помощ и възстановяване на Йемен са били възстановени 78 сгради, които са били буквално на прага на срутване.

Целият процес обаче е изключително труден, заради самата ситуация в страната.

"Ужасяващо е да гледаш как подобна история се превръща в руини", коментира Аруа Мокдат от Фондацията за помощ и възстановяване на Йемен. "Навсякъде другаде по света подобни сгради биха били музеи, докато тук в Йемен те са домове. Не мога да ви опиша каква гордост е да живееш в сгради, запазвани в продължение на поколения. Те са нашата връзка с миналото."

"Затова трябва да ги запазим. Унищожението им в момента е загуба за цялото човечество."

Коментирай