В Турция има хиляди кафенета, ресторанти и заведения за бързо хранене. Цените в тях са най-различни. Но дори и на местата, където има най-много туристи, можете да намерите заведения с достъпни цени и вкусна храна.
В Истанбул на много места има заведения за хранена тип закусвални. Туристите често не ги забелязват, а понякога са учудени да ги открият около забележителности като джамията Султанахмет.
Вътре, обаче, ги очаква голямо и чисто помещение. По масите обикновено има само местни хора. Няма опашки, но масите почти винаги са запълнени.
Преди и сега – как се обличат жените в Истанбул
Готвачите изглеждат като в ресторантите – всички със снежнобяла униформа, престилки и шапки.
Ще останете изненадани от разнообразието от ястия, които се предлагат. Много хора си купуват съдове за храна за вкъщи. Заведението има специални контейнери от фолио, които задържат топлината на храната.
Популярността на заведението сред местните хора може да означава само едно – че там е евтино и вкусно.
Менюто отнема известно време, още повече, че е само на турски език. Готвачите почти никога не говорят чужди езици, но с известно постоянство ще постигнете успех. Можете да използвате преводача на телефона си, но някои неща ще си останат неразбираеми.
Мнозина твърдят, че в турската кухня няма супи. Това не е вярно. Те са първата част от менюто. Супата от леща струва само 50 евро цента, а супа с месо отива вече на 1 евро. Ако някой обича да яде супа с хляб, ще трябва да си плати още няколко цента.
Оризът в различни ястия и варианти с макаронени изделия струва между 50 и 60 евроцента. Тук има и „манти“ – турската версия на пелмени, за 1 евро за порция.
Ястията с риба стигат до 1,60 евро. Тези с риба варират от 0,90 до 1,40. Към тяхно чудесно допълнение ще бъдат салатите за около 0,75 евро.
В тази закусвалня можете да опитате традиционни ястия като долма за 0,80 евро, различни кебапи – около 1,50 евро, и кюфтета за 1,40. А порциите са огромни.
По обед ще ви бъде абсолютно невъзможно да влезете в такава закусвалня. Няма свободни маси, а опашкит пред витрините са огромни.
Вечер може да се намери по някоя свободна маса. Желаещите да вечерят също са много. Ако не владеете езика, спокойно можете да посочвате с пръст на готвача.
Можете да изберете пиле жулиен, долма и макарони със сос. Тази вечеря ще ви излезе по-малко от 3 евро.
Зловеща нощ в Турция: Какво трябва да знаете за местните обичаи, за да не умрете от страх
Има една особеност на тези заведения – не сервиват чай. Има вода и айран, но не и чай.
Често такъв тип ресторанти са цели вериги. В страната има много подобни заведения, които са разположени главно в големите градове на страната.