logo

Защо американците не си простират прането

Защо американците не си простират прането

Причината е в правила, наложени отдавна при строителството на кварталите

Наскоро една американка, обикаляща света, стигна до една далечна страна и видя нещо, с което изобщо не беше свикнала в родината си. Тя дори настоя в интернет „моля да ми обясните“ защо местните хора постъпват по този начин.

TikTok звездата @mirandaknows пусна видео, в което показа изненадата си от това, че австралийците си простират дрехите навън да се сушат.

„Тук в Америка, когато ни е ден за пране, слагаме всичко в пералнята, а след това в сушилнята. И за 20-30 минути всичко е сухо и просто си го прибираме в гардероба“, посочи тя.

Културните шокове за американците в Европа

„В Австралия почти всеки инфлуенсър, когото виждам да пере, си вади прането от пералнята и го окачва пред къщата си на простор“, добавя тя. Миранда се чуди дали причината е, че сушилните в тази страна не са широко разпространени, или има нещо друго като борба със замърсяването. „Просто не разбирам“, диви се тя.

Много австралийци ѝ отговарят, че се чудят точно на обратното – защо американците нямат простори. Те изтъкват колко добре е за околната среда просто да ползваш слънцето и вятъра безплатно. „И защото не сме мързеливи“, добавят те.

Разбира се, простирането на дрехите далеч не е нещо, което се ограничава до Австралия. Американците ще останат учудени и когато разглеждат голяма част от Европа, да не говорим за Азия и Африка.

Но защо американците не си сушат дрехите на простор?

Според статия в Би Би Си, причината е в правила, наложени от общински организации. „В повечето случаи правилата на общностните асоциации са наложени от инвеститори и строители по времето, когато са строени тези общности“, обяснява говорител на Института за общностни асоциации.

„В повечето случаи решението е взето от естетическа гледна точка. Инвеститорите и строителите се опитват да продават домове и мисля, че повечето смятат, че просторите развалят цялостния външен вид и уличния изглед в тези населени места, а оттам и продажбите.

Независимо от причините, външният вид и уличният пейзаж имат директно отражениe върху стойността и продажбите на имоти. Може да се каже, че повечето асоциации са запазили тези правила точно по тези причини“, обяснява той.

Правила, наложени от общиностните организации и наемодателите, забраняват на десетки милиони хора да си сушат дрехите отвън, защото, според тях, това е нелицеприятно и сваля цените на имотите.

Много хора, обаче, рискуват да бъдат наказани от закона като не се подчиняват на тези правила и настояват, че американците трябва да се откажат от сушилните в името на околната среда.

„Всички си мислят, че хората правят каквото си искат в задния си двор. Ако изляза там по бански, няма да е проблем, но ако си простра дрехите, ще бъде. В това няма логика“, каза пред Би Би Си жена от групата на „бунтовниците“.

Днес около 20 щата в Америка разрешават на жителите си да си сушат дрехите навън, съобщава nzherald.co.nz.

„Американците имат репутацията, че са много против просторите“, написа авторката в „Уолстрийт Джърнъл“ Мишел Слатала, която също се бореше за правото да си суши дрехите навън.

Канадците са мили и любезни, но лесно ще ги нервирате, ако направите това

Но не са само американците.

През 2019 г. жителите на комплекс в Западен Окланд, Нова Зеландия, се оплакаха, че техни съседи си сушат дрехите навън. „Изглежда толкова разхвърляно и не е приятно за гледане, когато хората минават по нашата улица“, посочиха те в оплакването си.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

diradi

diradi 10.01.2022 11:40

американци

Правилно

Правилно 10.01.2022 11:50

Но тук селяндурите като си обесят мърлявото пране и кюлотите са щастливи..... Въздухът в София е мръсен и не си заслужава да ги проскаш на балкона......има си сушилни

Флаш

Флаш 12.01.2022 10:56

Добре изпраното и подредено простряно пране изглежда много хубаво. Може би дрехите им са засечени и не знаят как се простира. Разбира се изключение правят централни градски части с кафенета, магазини и офиси.