logo

Защо самолетите са бели?

Защо самолетите са бели?

Основната причина е, че този цвят рефлектира добре слънчевите лъчи

Вероятно ви е направило впечатление, че повечето самолети са с бял цвят. Дори и да имат шарени изображения или лого на авиокомпнията, чиято собственост са, в основата си корпусите на машините са бели. Каква е причината за това - обяснява пилотът с дългогодишен стаж Марио Бакалов. 

Той е български пилот, мотивационен лектор и инициатор на проекти. През 2016 г. той приземява за първи път най-големия пътнически самолет в света Airbus A-380 в София и така влиза в авиационната история на България. 

Обичана екзотична страна слага нова туристическа такса от 2024 година

Основната причина е, че белият лак рефлектира добре слънчевите лъчи. По този начин самолетът не се загрява лесно и има нужда от по-малко охлаждане от климатичните системи. Това от своя страна спестява гориво и прави полета по-икономичен, казва пилотът. 

Освен това белият лак е по-лек и намалява общото тегло на самолета. За да бъде лакиран самолет А380 са нужни 700 кг боя. 

Белият цвят се забелязва по-добре и от птиците в небето и по този начин се избягва сблъсъкът с тях. Освен това белият лак издържа най-дълго - около 7-8 години, което прави самолетите по-лесно продаваеми. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

opelmene

opelmene 27.09.2023 19:42

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами: ----- https://marketl.ink/biocos

Protoanus

Protoanus 30.09.2023 17:52

Кое? Бялата боя на самолетите ли?