Защо в Малайзия е забранено носенето на жълти дрехи

Има две обяснения за произхода на този закон: религиозно и политическо

https://pochivka.blitz.bg/narachnik/zashho-v-malaiziya-e-zabraneno-noseneto-na-zlti-drexi Pochivka.blitz.bg
Защо в Малайзия е забранено носенето на жълти дрехи

Не е тайна, че различните държави имат различни закони, които може да изглеждат странни за жителите на други страни.

Например в Сингапур е забранено да се внасят и продават дъвки, в Ню Джърси (САЩ) не можете сами да зареждате колата си, а в Малайзия има забрана за носене на жълти дрехи - от тениски до забрадки.

Всеки човек, включително чужденец, който излезе на улицата в такива дрехи, рискува да бъде арестуван от полицията, да получи глоба или дори време в затвора. Има две обяснения за произхода на този закон: религиозно и политическо.

Туристи в шок от забрана за мъже в турските хотели

Религиозна версия


Малайзия е теологична държава. Това е страна, в която ислямът действа като държавна религия, така че правото на свобода на религията е предоставено само на чужденци. Малайзийците нямат друг избор - всички са мюсюлмани.

Има забрана в шериата, свързана с облеклото. Тя се отнася до носенето на неща "ал-муасфар" (цвят на шафран). Този цвят, според думите на пророка, се смята за знак за изневяра: „Наистина това са дрехите на неверниците, не ги носете!“

Политическа версия


Исторически в Малайзия жълтият цвят се свързва със символа на монархията. Подобно на античния свят, където царете са носели пурпур, тук жълтото облекло се смята за изключителна привилегия на владетели на княжества и висши крале.

До сравнително скоро на обикновените хора беше забранено да носят жълти дрехи. През последния век ситуацията се промени донякъде. Средновековните закони бяха отменени и жълтите дрехи станаха популярни, тъй като символизираха патриотизма и лоялността на хората към техните управници - донякъде аналогично на червения цвят на комунистите.

Но през последните две десетилетия Малайзия стана свидетел на масови протести. Така възниква опозиционното движение „Берсих”.

Тези хора нямат нищо против своите султани, върховния крал и властта като такава. Но те се противопоставят на премиера Наджиб Разак. Атрибутът на това движение е жълтото облекло, което демонстрира патриотизма на малайзийците.

В отговор на многобройните митинги Министерството на вътрешните работи предприема действия и издава Заповед за печатни преси и публикации (Контрол на непоискани публикации) от 2015 г., която изброява следните артикули като „абсолютно забранени в цяла Малайзия“: „Всяко облекло с жълт цвят, съдържащо думите "Берсих 4" и всякакви други печатни материали и брошури, осведомяващи за митинги на "Берсих 4".

Полицията обаче приема този закон в по-голям мащаб и всъщност всяко жълто облекло става забранено в страната. Указът важи за всички, включително и за чужденците. Това се дължи на факта, че малайците, преобладаващата етническа група в страната, живеят и в съседни страни и може да подкрепят протестите.

Необичайната държава, която иска да се превърне в известна туристическа атракция

През 2018 г. премиерът Разак окончателно губи изборите, а две години по-късно е изправен пред съда. Но законът за жълтите дрехи все още е в сила.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай