logo

7 професии в туризма, за които нямате нужда от диплома и висше образование

7 професии в туризма, за които нямате нужда от диплома и висше образование

В университетите и колежите има редица специалности в направление „Обслужване и туризъм”. Уви, малко абитуриенти, след като завършат образователните институции, имат дори отдалечена представа за реалностите на професията - те черпят знанията си от книги, интернет и лекции на теоретични преподаватели.

На практика се оказва, че за успешна дейност в туристическия сектор по принцип не е необходимо специално образование. Работодателите предпочитат кандидати с опит.

1. Ръководство

Водачът има широк кръг от отговорности – той придружава групата по маршрута и поема цялостната организация на обиколката на място. Всичко по него: среща на летището, настаняване, хранене, преместване, търсене на изгубените и разрешаване на конфликтни ситуации. Всичко тук е обвързано с опит, обща ерудиция, комуникативни умения и устойчивост на стрес – „опаковчиците“ са много капризни. Човек от всяка област може да стане водач - достатъчно е да завършите курсовете.

За водачите-преводачи е по-трудно: те трябва да владеят добре чужд език - работодателят ще има значение за сертификатите на езиковите гимназии. Но ако те не са там, демонстрирането на практически знания, например на интервю, ще премахне всички въпроси.

Крайбрежието с най-хубавите плажове и скрити идилични градове

2. Екскурзовод

Екскурзоводът е същият водач, само че с тесен профил. Неговата задача е да насочва туристите по готови маршрути и да разказва за забележителностите. За овладяване на професията курсовете също са подходящи, а също така се нуждаете от въображение - да измислите интересни програми. Ето защо при свободните позиции акцентът е върху креативността на кандидатите и способността да се задържи вниманието на публиката. Образование – всяко, често дори не го споменават.

3. Мениджър по туризъм

Да, този, който избира ваучери в сайтовете на туроператорите и ги продава на крайния потребител. Посредническите агенции все още са живи, въпреки съществуването на десетки агрегаторни сайтове и други онлайн услуги. Докато хората са твърде мързеливи или се страхуват да поемат отговорност за организирането на своите празници, мениджърите по продажбите ще си изкарват хляба. Ключът е способността да се преговаря и убеждава. Работодателят иска да види хора с опит в туристическия сектор, всяка диплома е подходяща - или изобщо не е необходима.

4. Администратор на хотела

В тази професия акцентът е върху опита и предишни работни места. Ако в автобиографията на кандидата има известни хотелски вериги, той определено ще получи предимство пред кандидат с отличие в специалност „Хотелиерско обслужване“, но с празен опит.

Това са градовете, в които ще живеете най-дълго и щастливо

5. Аниматор

За масовите артисти списъкът с изисквания е минимален. Изобщо не говорим за образование, много по-важни са творческите умения, ентусиазмът, умението да завладяваш хората. По принцип студентите и много младите хора се прилагат към аниматори с надеждата да спечелят малко пари през сезона - много малко хора правят това постоянно.

6. Мениджър за формиране на туристически продукт

Разработването на туристически продукти и пускането им на пазара е едновременно сериозно и вълнуващо. Не можете да го овладеете за няколко месеца. Но дори и тук не са необходими дипломи за висше образование - достатъчни са колеж, опит в преговорите и специализирани курсове за напреднало обучение. На тази позиция в туроператорите искат да видят хора с познания в маркетинга, които могат да мислят аналитично. А нюансите на професията в днешно време се преподават дистанционно.

7. Специалист по обслужване на клиенти

Задачите на този специалист включват организиране на комфортен престой за клиенти - консултиране, отговаряне на въпроси, разрешаване на конфликтни ситуации. Основното нещо е устойчивостта на стрес и способността за бързо намиране на решения, често нестандартни. С една дума, за да сте сигурни, че туристът винаги е доволен.

Университетите не учат как да се справят с хлъзгави моменти – тук въпросът е в личните качества на кандидата, върху които се набляга в обявите за работа.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Поли

Поли 27.12.2021 15:01

Това..Не е вярно и е пълна дезинформация че за тези професи и не се иска образование.

Фейк

Фейк 27.12.2021 17:23

За да имаш някаква работа в бг.се искат ГОЛЕМИ ВРЪЗКИ дори за чистач в училище Старата поговорка ,,Нямаш ли си свой човек ,загубен си мой човек!!,, Важи и днес с пълна сила!

МИСИРКИ

МИСИРКИ 28.12.2021 17:12

Не е необходима диплома да работиш в този неумен сайт

kiko

kiko 28.12.2021 22:25

Това е статия пълна с неистини....... то същото като да пишеш без да имаш диплома за журналист.

МИЦО

МИЦО 29.12.2021 18:35

Голи приказки,дрън,дрън!Сметката вярна, но без кръчмаря.Писачо, имаш ли 1 ден в тази сфера,та да имаш СУРАТ да плямпаш?Марш!