logo

9 причини, поради които пътуването ни прави по-щастливи

9 причини, поради които пътуването ни прави по-щастливи

Какво е доброто в жаждата за странствания - според психолози и опитни пътешественици

Какво ви идва на ум първо, когато кажете думата „пътуване“? Купуване на изгодни самолетни билети? Незабравими Instagram залези? Планински преходи с тежки раници? Всяко пътуване може да бъде вълнуващо, вълнуващо и богато на приключения - и това е много повече от това да пиете Маргарита на залет от слънце плаж.

Изобщо не е новина, че пътуването е добро за физическата форма (гастрономичните пътувания до Тоскана не се броят), но това, което е още по-приятно, според проучванията на психолозите, проучването на нови места е много полезно за психическото и емоционалното здраве. С други думи, пътуването ни прави по-щастливи.

И ето девет причини защо:

Ставаме по-уверени в себе си

Бизнес пътуване до Ню Йорк, семейна ваканция в Мароко или смело решение да се откажем (и продадем) от всичко и да живеем на колела с месеци - когато тръгваме на дълго пътуване, напускаме обичайната си зона на комфорт. Освен това дори много подробен план не отменя изненадите, които се случват непрекъснато. Потопени в различна култура и начин на живот, ние се научаваме да решаваме проблеми в непозната ситуация, което ни прави по-гъвкави, търпеливи и емоционално силни, което води до повишена самооценка.

Намираме приятели

Мюсюлманските плажове: Изумителни традиции и правила на поведение

Съгласете се, много по-лесно е да откриете нови приятели с пътуване, отколкото да се движите по обичайния маршрут от работа до дома. Съседът по самолет по пътя за Лондон може да стане ваш съпруг, придружител на пътуване до Макчу Пикчу - бъдещ работодател, и сладко момиче, на което сте поръчали самотни коктейли в бар в Чикаго - приятелка за цял живот. Всичко това са истински истории, които могат да ви се случат.

Получаваме положителни емоции

Искрената дружелюбност не зависи от нивото на благополучие и лесно предизвиква взаимно чувство - виждайки широки усмивки по лицата на жителите на лаоските или филипинските села, е невъзможно да не се усмихнете. Прекрасно е, ако този навик стане верен спътник - светът заслужава разпространението на епидемия от положително мислене.

Ценим повече тези, с които сме се разделили

Оставяйки познатата среда и любимите хора, за дълго време или не толкова дълго, ние се научаваме да ги ценим повече. Никой няма да слуша истории за приключения в далечни страни с такова внимание като приятели и роднини, които са готови, от любов към нас, да търпят възторжени монолози за чудесата на планетата. И тогава невероятният момент на среща след раздяла винаги предизвиква специални емоции.

Научаваме нови неща

Независимо какво правим по време на пътуванията, те изпълват живота с опит и знания, било то майсторски класове по тайванска кухня, испански класове в Колумбия, практики за гмуркане на Малдивите или йога в Гоа. Мозъците работят по-активно, адреналинът кипи в кръвта, всеки ден ни прави по-щастливи - според заключенията на психолозите това е естествен процес, когато научаваме това, което намираме за приятно.

„Преди да напуснете родината си за първи път, живеете, мислейки, че тя е навсякъде, и тогава осъзнавате, че наоколо има много различни хора, култури, манталитети“, казва Лино Регуш, автор на crazy-cucumber.com, блог, стартиран в Бали, който се превърна в успешен кулинарен проект в Нова Зеландия.  

Защо на самолетите e забранено да летят над Антарктида, но не и над Бермудския триъгълник

За да бъде пътуването успешно, е важно да преминете към режим на отворен ум: погледнете света с широко отворени очи, приемете обичаите на други страни, опитайте всичко, което ви се струва интересно, без да се опитвате да адаптирате заобикалящата ви реалност към себе си. Така получаваме уникално изживяване, което сякаш ни подновява и, разбира се, ни прави по-щастливи. "

Почиваме си от онлайн зависимостта

Не всеки използва този шанс, но въпреки това все още има невероятно красиви места на планетата, където Wi-Fi и мобилните комуникации не са достъпни. Пътуването без достъп до мрежата е добро, защото ви позволява да се насладите на момента „тук и сега“, като забравите за досадни съобщения и разсейващи лайкове. Опитайте - отрезвява и помага да слушате истинските си чувства и желания.

Насладете се на времето за себе си

Въпреки че този елемент е свързан с предишния, не е необходимо да се прекъсва връзката, за да се възстанови вътрешната хармония. Пътуването ви дава възможност да възстановите баланса, да се разсеете от стреса, да бъдете подхранени от енергията на слънцето, да намерите време да бъдете сами със себе си - дори ако това е пътуване  в голяма компания. За влюбените това е добър шанс да изпробят връзката за сила или истински „приказни скитания“, изпълнени с романтика и откритие.

8.Получаваме впечатления за цял живот

От пътуванията получаваме много впечатления, които остават завинаги - в паметта, в публикациите в социалната мрежа, видеоклиповете и снимките.

„При всяко пътуване усещам, че светът е по-голям, по-добър и по-разнообразен, отколкото е изглеждал преди секунда“, казва Юлия Смирнова, пътешественик, специален кореспондент на КП, прес-секретар на Института Сервантес в Москва. - Оказва се, че можете да го вземете със собствените си ръце (тоест да държите кормилото на яхта в тях) от един континент на друг. Наистина почувствах възторжения си вътрешен Колумб, когато дойдох от Европейска Испания в Африканско Мароко през Гибралтар. Или можете просто да погледнете морето. И това е щастие! ”

Повдигаме настроението си със спомени

Повечето пътуващи ентусиасти непрекъснато планират следващите си пътувания, но дори те са щастливи да си спомнят за вече приключени приятни моменти. Всъщност подобни мисли отново ви зоват на път - за нови преживявания.

„Пътуването е невероятна възможност за мен да стана по-добра и по-образована, да опозная себе си и света“, казва Дария Сиротина, автор на популярния блог за пътувания darsik.com. - Когато фрагментите образуват една картина, когато някъде по ръба на земята виждате подробности, в които четете рима с нещо познато за вас, това е вълнуващо чувство. Удоволствие е да правите снимки, направени по време на пътуване. Но най-голямото щастие е да се върнете там, където сте се чувствали добре. "
 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай