logo

Защо на самолетите e забранено да летят над Антарктида, но не и над Бермудския триъгълник

Защо на самолетите e забранено да летят над Антарктида, но не и над Бермудския триъгълник

5 зони над планетата, където е забранено да има полети

Пилотите от гражданската авиация, както и представители на други професии, имат свои собствени строги инструкции относно своята дейност. В тези инструкции се изписва всичко - от външния вид на пилота до определени райони над планетата, където полетите са строго забранени по една или друга причина. Нека разгледаме пет места, над които на пилотите е забранено да прелитат, а авиокомпаниите да планират маршрут за пътнически трафик и защо.


1. Антарктида

Антарктида е зона с ограничен достъп за полетите на гражданската авиация. Поради недостъпността на континента, по отношение на спасителните операции, неблагоприятният климат и невъзможността да се извърши аварийно кацане, ако е необходимо, полетите над южния полюс са строго забранени.

2. Полюсите на планетата

Северният и Южният полюс не са най-доброто място за полет на самолет. Факт е, че магнитните полюси на Земята са способни да дезориентират навигационните инструменти на самолетите. Липсата на летища наблизо няма да позволи аварийно кацане, а изчерпаният озонов слой на тези места ще доведе до факта, че пътниците и членовете на екипажа получават увеличен дял от космическата радиация.

Тъмнокожи принцеси или как изглеждат кенийските момичета

3. Хималаите

Хималаите също са неблагоприятно място за летене. В планината, ако е необходимо, ще бъде проблематично да се приземи огромен самолет. В случай на намаляване на налягането, пилотите съгласно инструкциите са длъжни да свалят височината до 3-4 км надморска височина, на тази надморска височина човек ще може да диша независимо, въздухът ще стане по-топъл и налягането ще се изравнява. Средната височина на хребетите на хималайската планинска верига обаче е около 6 км.


4. Дисниленд и Дисни Уорлд (САЩ)

Дисниленд и Дисни Уорлд, през 2003 г., платиха огромна сума, за да направят зоната над парковете си забранена за полети, това беше направено от съображения за сигурност, тъй като тези паркове се посещават от повече от 13 милиона души годишно. Въпреки че Disney плати за временното налагане на ограничения за полети в своите паркове, те продължават да действа и досега. Между другото, често на многолюдни места временно се въвежда режим „зона забранена за полети“.


5. „Зона 51“

Въздушното пространство над зона 51, разположено в пустинята в южна Невада, САЩ, чието съществуване беше признато от правителството едва през 2013 г., е зона с ограничен достъп за полетите на гражданската авиация. Въпреки че това правило често се прилага за всички големи военни съоръжения.

Да се разголват и къпят пред очите на туристите - нещо нормално в Непал

Интересен факт

На картата на нашата планета могат да се отбележат стотици места, принадлежащи към категорията „Зона забранена за полети“, но най-мистериозното, което, изглежда, би трябвало да бъде в този списък по подразбиране, не е включено тук. Говорим за Бермудския триъгълник, място, което е придобило мистична слава, поради поредица от мистериозни изчезвания на кораби, самолети, в различно време. Поради липсата на научно потвърждение за ненормалността на това място, полетите над него продължават, сякаш нищо не се е случило.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай